Επενδύσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ.
To Business plan
Το σχέδιο αποσκοπεί σε αύξηση των λειτουργικών κερδών στο 1,1 δισεκ. ευρώ το 2023 και συνολικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων με τον αναπροσανατολισμό του μείγματος παραγωγής από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές, τις επενδύσεις στα δίκτυα και την παρουσίαση νέων προϊόντων υψηλότερης κερδοφορίας για τις επιχείρησης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μείγμα παραγωγής, προβλέπεται πενταπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54 % και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο δραστικός περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής στο διάστημα αυτό θα περιορίσει τις ζημιές της επιχείρησης κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 130 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό του κόστους του φυσικού αερίου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λοιπών συμβατικών μονάδων. Το 2021 σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα σβήσουν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς και η 3 της Μεγαλόπολης ενώ ακολουθούν το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ.Δημητρίου και το 2023 οι Αγ.Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4 (συνολικά 3.400 μεγαβάτ).
Οι επενδύσεις στα δίκτυα θα φθάσουν στο 1,6 δισεκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, μείωση των ρευματοκλοπών και των απωλειών, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και αύξηση της δυνατότητας υποδοχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη λιανική, το μερίδιο της ΔΕΗ προβλέπεται να περιοριστεί στο 54% το 2023 από 64% εφέτος , με ταυτόχρονη επιδίωξη μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους από την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους καταναλωτές, καθώς και περιορισμού των «κόκκινων» οφειλών.
Λειτουργική κερδοφορία- Μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση BB
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η εταιρεία κατέγραψε μεν μειωμένο κύκλο εργασιών, ωστόσο παρουσίασε δυνατό EBITDA με το κόστος καυσίμων και τα δικαιώματα ρύπων να είναι αυτά που «κράτησαν» σε υψηλά επίπεδα την ΔΕΗ. Τα παραπάνω δεδομένα μάλιστα επιβεβαιώνονται και από την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s της ΔΕΗ σε Β από Β-.
Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, μειώθηκε το εννεάμηνο 2020 κατά 88 εκατ. ευρώ ή 2,4% λόγω του μειωμένου όγκου πωλήσεων κατά 4.137 GWh ή 14,2%, συνεπεία της απώλειας μεριδίου αγοράς και της πτώσης της ζήτησης. Αντίθετα, η απώλεια μεριδίου αγοράς αντισταθμίστηκε εν μέρει από την θετική επίπτωση λόγω των αυξημένων εσόδων από Τέλη χρήσης Δικτύου Διανομής και ΥΚΩ τα οποία εισπράττονται από τρίτους προμηθευτές.
Έμφαση στις ΑΠΕ
Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλωτές μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 50 MW, ξεκινώντας με μια από τις μεγαλύτερες λίμνες στην Ελλάδα, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα στο νομό Κοζάνης.
Ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δύο πάρκων 39 MW και 11 ΜW αντιστοίχως. Επιπλέον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έλαβε την άδεια σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ, για την υλοποίηση πολύ μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και σε παλιότερους κύκλους αθροίζοντας μια συνολική δυναμικότητα ύψους 1,9 GW.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την RWE, για την κοινή ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα απολιγνιτοποίησης. Αιχμή του δόρατος της εν λόγω συνεργασίας εφόσον αυτή επιτευχθεί, είναι το εμβληματικό ηλιακό πάρκο ισχύος 2,3 GW στην Κοζάνη.
Περί της 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ υπέβαλλε προσφορά σε κοινοπραξία με την ARCHIRODON κατά τη φάση προεπιλογής για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο αφορά την παραχώρηση άδειας για τη χρήση νερού σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).
Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Το αρχικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε κατά την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ που προκηρύχθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από τη ΔΕΗ ήταν εντυπωσιακό και αναπόφευκτα έφερε χαμόγελα τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο Υπουργείο Ενέργειας και τη κυβέρνηση συνολικά. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ για τη μείωση του χρέους της το οποίο ξεπερνά τα 3,5 δις ευρώ.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα, η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να κυμαίνεται κοντά στα 3,5 δις επίσης, οπότε καταλαβαίνουμε ότι το 49% που θα πουληθεί, στη κυριολεξία σώζει τη ΔΕΗ αφού οδηγεί σε δραστικότατη μείωση του δανεισμού και συνεπώς των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του.