Σε αναβολή για την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 οδηγήθηκε -όπως αναμενόταν- η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ μετά από αίτημα της πλευράς Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου.
Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας, συμμετείχαν 113 μέτοχοι που αντιπροσώπευαν το 75,85% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την εκλογή του δικηγόρου Νίκου Πιμπλή, ως προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και στη συνέχεια κατατέθηκε το αίτημα για αναβολή, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα της γενικής συνέλευσης.
“Παρά τη συνήθη πρακτική να προτείνεται ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στη συγκεκριμένη περίπτωση και δεδομένων των συνθηκών και εφόσον έχει ζητηθεί από μετόχους η ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου προτείνω ως πρόεδρο τον δικηγόρο κ. Νικόλαο Πιμπλή και τον κ. Νικόλαο Ξενογιάννη ως γραμματέα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελλάκτωρ Γιώργος Προβόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα πως οι ίδιοι είχαν αναλάβει πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της Γενικής Συνέλευσης που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2018.
“Έχει υποβληθεί εγγράφως αίτημα αναβολής από την Invesco Finance”, είπε ο κ. Πιμπλής. Ο εκπρόσωπος της Invesco Γιάννης Κατσούδας ζήτησε την αναβολή της συζήτησης και λήψης αποφάσεων του συνόλου των θεμάτων για 20 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. Πρόταση αναβολής έκανε και η Pemanoaro Limited.
Υπενθυμίζεται ότι βασικό ζήτημα της ΓΣ αποτελεί το αίτημα της Reggeborgh Invest για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. Οι Ολλανδοί έχουν προτείνει νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με μη εκτελεστικό πρόεδρο τον δικηγόρο, Γιώργο Μυλωνογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο.
Η Reggeborgh ελέγχει άμεσα το 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ διαθέτει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του ποσοστού 12,5% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας. To call option μπορεί να ασκηθεί έως τον Μάρτιο του 2021, αλλά πρακτικά αυτό σημαίνει πως το “στρατόπεδο” των Ολλανδών θα κατέβει στη μάχη της Γενικής Συνέλευσης έχοντας με το μέρος της, τουλάχιστον το 26% των δικαιωμάτων ψήφου.
Από την άλλη οι εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης δεν έχουν κατεβάσει δική τους πρόταση και οι πληροφορίες τους θέλουν να στηρίζουν τη σημερινή διοίκηση, υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση. Οι κ.κ. Καϋμενάκης και Μπάκος ελέγχουν αυτή τη στιγμή του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, ενώ μέχρι το αργότερο στις 12 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δεσμευτική συμφωνία που έχει υπογράψει η εταιρεία των εφοπλιστών, Invesco Finance SA για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 18,3346% από την Pemaonaro Limited, ιδιοκτήτρια των μετοχών των αδελφών Καλλιτσάντση που έχουν ενεχυριαστεί στο fund Farallon. Τότε το ποσοστό του διδύμου θα έχει φτάσει το 23,33%.
Τι αναφέρει η διοίκηση της Ελλάκτωρ
To θέμα της αλλαγής ΔΣ τέθηκε από τη Reggerbogh Invest καθώς και τους μετόχους Α. Γιόκαρη και Χ. Παναγιωτόπουλο διότι όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης “τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι αρνητικά και συνεπώς απαιτείται η εκλογή μίας νέας διοίκησης που θα μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο επενδυτικό κοινό και τους πιστωτές της Εταιρείας, να εισηγηθεί δε και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας και δυναμικής επανεκκίνησης της Εταιρείας…..”.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ διαφωνεί με την παραπάνω θέση αναφέροντας στο δικό του σχέδιο αποφάσεων ότι “όπως έχει εξηγήσει εκτενώς… τους λόγους που οδήγησαν στη διαμόρφωση των εκάστοτε οικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει και δεν έχει ολοκληρωθεί, συνολικής ανάταξης του Ομίλου, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, και έχει θέσει τις βάσεις για την επανάκαμψη αυτού σε δυναμική φάση ανάπτυξής του”.
“Η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται από το ενδιαφέρον νέων επενδυτών να επενδύσουν στην Εταιρεία και κατά την τρέχουσα περίοδο. Η Εταιρεία έχει παρουσιάσει δημόσια τις θέσεις και το ολοκληρωμένο πλάνο για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της, ιδίως του τομέα κατασκευής καθώς και την πορεία των συζητήσεών της με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι η αιτιολόγηση των αιτούντων μετόχων, για την πρότασή τους περί ανάκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου είναι παντελώς γενικόλογη και αόριστη, ενώ ουδεμία συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στο ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειάς της”, αναφέρεται ακόμη.
ΠΗΓΗ: capital