Αναλύοντας πως το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2021 βοηθάει σημαντικά και την άσκηση της κλιματικής και ενεργειακής διπλωματίας.
Η χώρα μας ακολουθεί μια δυναμική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική. Είναι συντονισμένη πλήρως με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Στόχος είναι η ισχυροποίησή της στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα, η μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και η ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας.
Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ασφάλεια αλλά και η ταχύτερη υλοποίηση των μεγάλων στρατηγικών και επενδυτικών έργων στο τομέα της ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα. Η διεθνής συνεργασία λαμβάνει χώρα εντός του East Mediterranean Gas Forum και εντός των τριμερών και τετραμερών σχημάτων. [1]
Σίγουρα, αυτά διαδραματίζουν εξαιρετικά μεγάλο ρόλο αναφορικά με την ισορροπία της ισχύος στη περιοχή. Παρά ταύτα, είναι αξιοσημείωτη η οικονομική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής λόγω της συμβολής της στην ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας για τη προώθηση και της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής.
Γενικότερα, το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων που αφορούν τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και τη πράσινη οικονομία περιλαμβάνει τη πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Πάνω στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα χτίζεται σταδιακά η κοινή διεθνής δράση ώστε να επιτευχθεί η οικονομία κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. [2]
Η πολυπλοκότητα των θεμάτων που άπτονται της κλιματικής και ενεργειακής διπλωματίας, αλλά και η ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού και οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας, δημιουργούν νέα δεδομένα και στην εξωτερική πολιτική. Έτσι, το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2021 δίνει μεγάλη έμφαση στη προαναφερθείσα οικονομική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής και δημιουργεί τις ισχυρές βάσεις για τη παρουσία της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν πως: «Θυμάμαι ότι όταν συζητούσαμε προεκλογικά τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής επέμενα ιδιαίτερα σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας απόλυτα ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει και μία σημαντική οικονομική διάσταση. Και βήμα- βήμα αυτή τη κεντρική πολιτική μας επιλογή την κάνουμε πράξη» και πως «Περνάει- επιτρέψτε μου απευθυνόμενος, εδώ, πιο ειδικά στους διπλωμάτες μας- και μέσα από μια αλλαγή αντίληψης για το ρόλο της παρουσίας της χώρας μας και στο εξωτερικό. Διότι πια θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν συνίσταται μόνο στην ανάδειξη των βασικών γεωπολιτικών ζητημάτων που ιστορικά απασχολούσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά απαιτούν και τη μεταλαμπάδευση μιας νέας αντίληψης, μιας νέας νοοτροπίας στα ίδια τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε το φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχουμε θέσει σε κίνηση να δείξει σε βάθος χρόνου απτά αποτελέσματα». [3]
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, δυο είναι οι σημαντικοί δείκτες ως προς την εξωστρέφεια της χώρας μας: οι εξαγωγές της και η ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή, να προχωρήσει με γρήγορα βήματα σε ένα παραγωγικό μοντέλο χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και να αντιμετωπίσει τις σύνθετες προκλήσεις του μέλλοντος εν γένει.