“Λόγω του σημερινού σεισμού, ο πυρηνικός σταθμός του Krsko μπήκε αυτόματα στην ασφαλή φάση του τερματισμού λειτουργίας”, ανέφερε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της μονάδας, ο υπεύθυνος του εργοστασίου ,προσθέτοντας ότι θα γίνουν έλεγχοι στα συστήματα και τον εξοπλισμό του.
Ο υπουργός Υποδομών Jernej Vrtovec ανέφερε ότι η εγκατάσταση θα πρέπει να επανασυνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τον οργανισμό STA, κάτι που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί μετά και από τους σχετικούς ελέγχους ασφαλείας.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας και τόσο μακριά όσο η αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη.
Το Krsko είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Σλοβενίας και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα. Ο αντιδραστήρας 700-megawatt Westinghouse χτίστηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τέθηκε σε λειτουργία το 1983
Συμμετοχή τόσο της Σλοβενία όσο και της Κροατίας.
Το εργοστάσιο καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβενίας και το 15% των Κροατών. Περιβαλλοντικοί οργανισμοί έχουν ζητήσει να κλείσει λόγω της ηλικίας του και των κινδύνων σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Αρχικά επρόκειτο να απενεργοποιηθεί το 2023, αλλά Λιουμπλιάνα και Ζάγκρεμπ αποφάσισαν το 2015 να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της για άλλα 20 χρόνια.
Το περιστατικό επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο τη συνολική συζήτηση στην ΕΕ για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Ένωσης και τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών για το αν η πυρηνική ενέργεια είναι -και πρέπει να χαρακτηρίζεται και χρηματοδοτείται – ως πράσινη ενέργεια.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων