Με τα στοιχεία για το 2020 να μην είναι ακόμα πλήρως διαθέσιμα αλλά να υφίστανται σε επίπεδο προβλέψεων, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας στην έρευνα του για το 2019 πως οι εκπομπές ρύπων συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τους εκτεταμένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Μάταια πολλοί επιστήμονες αναμένουν για θαύματα όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων. Οι ετήσιες εκπομπές CO2 για το 2019 δεν μειώθηκαν παρά μόνο παρουσίασαν μείωση του ρυθμού αύξησης τους και μάλιστα εντός των ορίων της φυσικής μεταβλητότητας.
Ελαφρώς θετικότερα είναι τα αποτελέσματα για τα επίπεδα του οξειδίου του αζώτου, που διαβρώνουν το στρώμα του όζοντος της ατμόσφαιρας και εκθέτουν τους ανθρώπους σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες, τα οποία επίσης αυξήθηκαν, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το προηγούμενο έτος και σε σύγκριση με τη μέση ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα ο ρυθμός αύξησης της συγκέντρωσης του μεθανίου, του πιο ισχυρού αερίου δέσμευσης θερμότητας, μειώθηκε σε σχέση με το 2018, αλλά παραμένει πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 χρόνων. Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε πως ο κύριος όγκος των περιορισμών λόγω της πανδημίας αφορά το δεύτερο μισό του 2020, τα αποτελέσματα του οποίου οφείλουν να αναλυθούν το 2021.
Ο επικεφαλής της έρευνας για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του WMO Dr. Oksana Tarasova δήλωσε πάντως ότι το μέγεθος της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι συγκρίσιμο με τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν κατά τη μετάβαση από την εποχή του πάγου σε πιο εύκρατες περιόδους, αλλά, τότε, η μετάβαση συνέβη σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Εμείς οι άνθρωποι το κάναμε τόσο απλά, μόνο με τις εκπομπές μας, και το κάναμε μέσα σε τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο αξιωματούχος της έρευνας.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων