Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής είναι ασύγκριτα. Αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων και πλούτου της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες. Παρά την επανάσταση σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή παρήγαγε σχεδόν το μισό πετρέλαιο του κόσμου το 2019. Αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι η εποχή των ορυκτών καυσίμων φτάνει στο τέλος της, με την πανδημία του Covid-19 να συμβάλλει αναμφίβολα σε αυτό, οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν τόσες πολλές αλλαγές τόσο σύντομα. Οι πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο, δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το αν οι χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να αντέξουν τις επικείμενες αλλαγές.
Ενώ ο πλανήτης ταλανίζεται από την πανδημία Covid-19, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν αβέβαιες. Η Bernstein Energy, η Rystad Energy και ο IEA αναμένουν ότι η ζήτηση του πετρελαίου θα κορυφωθεί κάπου στο 2030 λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία και της κοινωνικής πίεσης στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Ο ΟΠΕΚ, ωστόσο, αναμένει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2040.
Ενώ οι δυτικές κοινωνίες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και ασκούν εδώ και χρόνια πίεση στις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, οι περισσότερες αυταρχικές αραβικές χώρες δεν βιώνουν παρόμοια πολιτική εξέλιξη.
Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο , έχει μεγάλα σχέδια. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες σε αιολικό πάρκο 400 MW στις βορειοδυτικές ακτές της χώρας. Επιπλέον η χώρα στοχεύει στην παραγωγή και εξαγωγή υδρογόνου λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδρογόνου στον κόσμο στη νέα φουτουριστική πόλη Neom που πρόκειται να χτιστεί.
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζονται αυτές οι ανακοινώσεις από τις χώρες της δύσης ως προς τις πραγματικές προθέσεις και δυνατότητες αυτών των χωρών. Σύμφωνα με τον IEA, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν μόνο το 26% της συνολικής επέκτασης της ισχύος στη Μέση Ανατολή το 2019. Αυτό την καθιστά μία από τις περιοχές με τις χειρότερες επιδόσεις. Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει αν οι χώρες του Κόλπου θέλουν να μη μείνουν πίσω στις εξελίξεις στον δυναμικό χώρο της πράσινης ενέργειας.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων