Οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) ακούγονται πολλά υποσχόμενες και βρίσκουν εφαρμογές σε χώρες όπως η Νορβηγία, αλλά το πρώιμο στάδιο στο οποίο βρίσκονται απαιτεί πολύ υψηλή τεχνογνωσία και συνεπάγεται τεράστιο κόστος. Δεν μοιάζουν διατεθειμένες όμως οι μεγάλες εταιρίες να πληρώσουν αυτό το κόστος. Στην Αμερική για παράδειγμα ενώ γίνονται πολλές μελέτες πάνω στην εν λόγω τεχνολογία, δεν έχει προχωρήσει καμία τέτοια εφαρμογή λόγω του υψηλού κόστους.
Οι συζητήσεις πλέον επικεντρώνονται στις φυσικές αποθήκες C02, δηλαδή τα φυτά. Τα φυτά απορροφούν σχεδόν 123 gigatons CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, ενώ απελευθερώνουν 120 gigatons CO2 ετησίως. Ωστόσο, η ανθρώπινη δραστηριότητα απελευθερώνει άλλα 10 gigatons CO2, συσσωρεύοντας CO2 στην ατμόσφαιρα. Τα πλέον δημοφιλή προγράμματα αναδασώσεων ωστόσο, δεν φέρνουν γρήγορα αποτελέσματα και δεν μπορούν να εγγυηθούν κάποιο αποτέλεσμα.
Η λύση που μπορεί να σώσει τον πλανήτη αλλά προκαλεί ανησυχίες
Τα ερευνητικά εργαστήρια, τα πανεπιστήμια, τα ινστιτούτα και οι συνασπισμοί αγροτών και επιστημόνων, εξετάζουν την παρέμβαση στα γονίδια φυτών ετήσιων καλλιεργειών (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι) προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα τους να απορροφούν άνθρακα. Οι εν λόγω παρεμβάσεις αφορούν κυρίως τη αύξηση της μάζας της ρίζας των φυτών.
«Εάν μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη φυσική ικανότητα των φυτών να συλλάβουν και να αποθηκεύσουν άνθρακα, μπορούμε να αναπτύξουμε φυτά που όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των εδαφών και στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών», λέει ο Joanne Chory, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών του Salk και Διευθυντής της Πρωτοβουλίας Harnessing Plants (HPI) του Salk Institute.
Η νέα αυτή τεχνολογία εάν επιτευχθεί θα μπορέσει να αντιμετωπίσει άπαξ δια παντός το πρόβλημα δέσμευσης CO2. Τα νέα σούπερ φυτά που αναμένεται να έχουν και καλύτερη απόδοση σε καρπούς, θα συμβάλλουν ως ένα βαθμό και στο παγκόσμιο πρόβλημα επισιτισμού, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο οι εν λόγω δράσεις δέχονται σφοδρή κριτική, καθώς αμφισβητείται το κατά πόσο οι καρποί αυτών των φυτών θα είναι βρώσιμοι και για το ποιες οι επιπτώσεις που θα φέρουν στην υγεία του ανθρώπου. Πολλοί εγείρουν και ζητήματα ηθικής καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση κυρίως κακό έχει κάνει μέχρι τώρα.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων