Της Χαράς Αυγερινού
Το βασικότερο μακροπρόθεσμο μέτρο εξισορρόπησης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ φαίνεται ότι αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο μετακύλησης του κόστους στους καταναλωτές. Και αυτό γιατί ο τελικός καταναλωτής θα αρχίσει να βλέπει στους λογαριασμούς του αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Παρά το γεγονός ότι αναμένονται μειώσεις των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς με την ολοκλήρωση των υποβρύχιων διασυνδέσεων των νησιών και στη συνέχεια θα προστεθεί η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Οι καταναλωτές ηλεκτρισμού επιδοτούν το ρεύμα των νησιωτών, καταβάλλοντας μέσω των λογαριασμών ρεύματος τις χρεώσεις ΥΚΩ ώστε να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα τα νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα με την ηπειρωτική χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση το κόστος ρεύματος για τον καταναλωτή στα νησιά θα ανέρχονταν σε δεκαπλάσια τουλάχιστον επίπεδα από τα σημερινά. Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε κάθε διασύνδεση που ολοκληρώνονταν να οδηγεί σε μείωση των ΥΚΩ. Το πρόβλημα που προκύπτει τώρα είναι ότι ταυτόχρονα με την μείωση των ΥΚΩ θα έχουμε και αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που κατευθύνεται για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.
Ειδικότερα από το 2021, τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως που υπολογίζεται ότι θα είναι το όφελος από την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Εκεί θα καταλήξουν και τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, όσο υπολογίζεται ότι θα είναι το όφελος από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, από το 2024 και μετά.
Η τοποθέτηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης έχει δηλώσει επισήμως ότι το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ θα επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Προς το παρόν μένει να διαπιστωθεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα εξαλειφθεί το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ στον τελικό λογαριασμό.