Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

Environmental Social Governance

Η ΕΕ στοχεύει σε δραματική αύξηση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2050

Η υπεράκτια αιολική ικανότητα της ΕΕ «θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί κατά 25 φορές έως το 2050», και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά όλους τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.

 Η προβλεπόμενη αύξηση επισημαίνεται στο σχέδιο υπεράκτιας στρατηγικής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

Έως σήμερα η ευρωπαϊκή υπεράκτια χωρητικότητα ανέρχεται στα 23 Gigawatt (GW). Η στρατηγική που διέρρευσε δείχνει την πρόθεση της  ΕΕ να την αυξήσει στα 60 GW έως το 2030 και στα 300 GW έως το 2050.

Η Βόρεια Θάλασσα, η Βαλτική, ο Ατλαντικός ωκεανός, η Μεσόγειος και ο Εύξεινος Πόντος παρέχουν  δυνατότητες για μεγαλύτερη ανάπτυξη ανεμογεννητριών, με τη Βόρεια Θάλασσα να κατέχει επί του παρόντος την κορυφαία θέση παγκοσμίως. Η στρατηγική αυτή προωθείται διακριτικά από τη Γερμανία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, μετά την έναρξη της ενίσχυσης -της έως τότε λιμνάζουσας- αγοράς αιολικής ενέργειας  το 2019. Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης να αυξήσει τον στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως και στο 38-40% της κατανάλωσης -περίπου διπλάσιο από το σημερινό μερίδιο- προκειμένου να επιτύχει τους αναθεωρημένους στόχους για το 2030. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη αναμένεται να κοστίσει συνολικά 789 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει 62.000 θέσεις εργασίας στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, προσθέτει το έγγραφο, χαρακτηρίζοντας την σαν «εφικτή» αλλά και «πολύ δύσκολη».

Η χρηματοδότηση των σχεδίων αναμένεται να προέλθει από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών σχεδίων αποκατάστασης των επιπτώσεων της πανδημίας, με την δημόσια χρηματοδότηση να επωμίζεται μερίδιο των επιχειρηματικών κινδύνων της αγοράς. Η επικείμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ στα ενεργειακά έργα, που αναμένεται το επόμενο έτος, θα δώσει επίσης στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για τη χρηματοδότηση υπεράκτιων έργων.

Ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών

Η στρατηγική της ΕΕ προωθεί την διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών. Ωστόσο, η νομοθεσία για τα υβριδικά αυτά έργα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και οι επενδύσεις η επένδυση είναι δύσκολη λόγω των περίπλοκων διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών.

 Μέχρι σήμερα έχουμε μόνο ένα παράδειγμα υβριδικής εκμετάλλευσης, όπου σε αντίθεση με τα περισσότερα αιολικά πάρκα, οι ανεμογεννήτριες συνδέονται με περισσότερες από μία χώρες οι οποίες μοιράζονται τις υποδομές μεταφοράς. Πρόκειται για το Kriegers Flak, ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που βρίσκεται μεταξύ Γερμανίας και Δανίας, και λειτουργεί υπό μεταβατική ρύθμιση λόγω ελλείψεων στην κοινοτική νομοθεσία. Η Επιτροπή προτείνει ένα συνολικό πλαίσιο και επιθυμεί τα υβριδικά έργα να αποτελέσουν ένα «ενδιάμεσο βήμα μεταξύ εθνικών έργων μικρότερης κλίμακας και ένα πλήρως συνδεδεμένο υπεράκτιο ενεργειακό σύστημα».

Η στρατηγική της ΕΕ στοχεύει στο να ρυθμίσει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εξαρτημάτων και της ανάπτυξης λιμενικών υποδομών στην ξηρά. Όσον αφορά την τεχνολογία, το σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ βλέπει μια αύξηση τόσο στιςους κλασικές ανεμογεννήτριες που είναι στερεωμένες στον πυθμένα όσο και στις νεότερης τεχνολογίας νεότερες πλωτές ανεμογεννήτριες. Οι πλωτές ανεμογεννήτριες επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πιο βαθιά νερά επειδή δεν είναι άμεσα στερεωμένες στον πυθμένα. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία εγκαινιάστηκε στη Σκωτία το 2017 και στην Πορτογαλία το 2019.

Αυτά τα πλωτά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να απασχολούν 318.000 άτομα και να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για 145 εκατομμύρια νοικοκυριά έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του 2013 από την WindEurope.

Στόχος της ΕΕ: Η διατήρηση της παγκόσμιας Ηγεσίας

 Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η διατήρηση της παγκόσμιας ηγεσίας της ΕΕ. Η ΕΕ είναι σήμερα παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, κατέχοντας το 42% της παγκόσμιας δυναμικότητας. 

Ωστόσο, η ηγεσία της αμφισβητείται όλο και περισσότερο από την Κίνα και την Ινδία όπως προσθέτει η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων υπεράκτιων αιολικών επενδύσεων το 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα».

Επίσης η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις ΗΠΑ η επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου πολιτικά μέτρα για την ενίσχυση της αιολικής τεχνολογίας στην Αμερική.

 

Πηγή: euractiv.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Environmental Social Governance

Της Χαράς Αυγερινού  Το βασικότερο μακροπρόθεσμο μέτρο εξισορρόπησης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ φαίνεται ότι αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο μετακύλησης του κόστους στους...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στην σωστή πορεία για να επιτύχει την επιδιωκόμενη μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, συμφωνά...

Environmental Social Governance

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για το τελικό επίπεδο πρόσβασης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ανάλογα με τις παραχωρήσεις από πλευράς Βρετανίας...

Environmental Social Governance

Της Χαράς Αυγερινού Δώδεκα μέτρα με χρηματοοικονομικό αλλά και διαρθρωτικό πρόσημο απαιτήθηκαν για την εκπόνηση του σχεδίου που θα αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων το έλλειμμα...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μείωση της τάξης του 3%, σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, φτάνοντας στην τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook