Της Χαράς Αυγερινού
Εβδομάδα εξελίξεων η τρέχουσα για την ενέργεια καθώς θέμα ωρών είναι σύμφωνα με πληροφορίες η οριστικοποίηση του wacc του ΔΕΔΔΗΕ για το 2020. Μετά την έγκριση της μεθοδολογίας υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου πρόκειται η ΡΑΕ να λάβει την οριστική απόφαση για το ύψος του (σ.σ. επιτρεπόμενου εσόδου) και του wacc για την φετινή χρονιά. Στο μεταξύ θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους να έχει εγκρίνει το wacc για την περίοδο 2021-2024 και έως τις 31 Μαρτίου του 2021 (με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021) να αποφασίσει για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την περίοδο 2021-2024. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει δύο ρυθμιστικές περιόδους 2021-2024 και 2025-2028, παρέχοντας στους υποψήφιους μνηστήρες μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ορατότητα για την αποδοτικότητα της επένδυσης.
Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το wacc θα «κλείσει» λίγο κάτω του 7% (για το διάστημα 2021-2024) ετήσια απόδοση η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική καθώς οι αντίστοιχοι διαχειριστές δικτύων διανομής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν wacc το οποίο μετά βίας αγγίζει το 2,5%. Καθίσταται σαφές ότι η ΡΑΕ έχοντας λάβει και τις σχετικές κατευθυντήριες από την πολιτική ηγεσία, στολίζει τη «νύφη» που λέγεται ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την εύρεση αξιόπιστου επενδυτή για το 49% του διαχειριστή. Σημειώνεται ότι η πώληση συνοδεύεται και από αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας. Ο προγραμματισμός ήθελε τη διαδικασία να ξεκινά εντός Νοεμβρίου ωστόσο δεν αποκλείεται μικρή καθυστέρηση στη διαγωνιστική διαδικασία λόγω των υγειονομικών εξελίξεων.
«Γαμπροί» υπάρχουν
Ανεπίσημο ενδιαφέρον για τον διαχειριστή είχαν εκδηλώσει η γερμανική EON, η ιταλική Enel, η Enedis, (θυγατρική της γαλλικής EDF), αλλά και κινεζικές εταιρείες. Ωστόσο σημειώνεται ότι το προκαταρκτικό αυτό ενδιαφέρον σημειώθηκε προ υγειονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να είναι αδιευκρίνιστο πόσο ζωηρό παραμένει και από ποιους τελικώς το ενδιαφέρον. Ωστόσο δέλεαρ, εκτός από το – κατά τα φαινόμενα – ευνοϊκό wacc είναι το υπό έγκριση επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ για το διάστημα 2021-2024 με επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα τα δίκτυα μπορούν να φιλοξενήσουν οπτικές ίνες που θα καλύψουν τις ανάγκες αναβάθμισης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς (5G). Στη φαρέτρα του ΔΕΔΔΗΕ είναι το έργο αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών (αποτελεί ενιαίο διαγωνισμό) προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για τον όμιλο παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα διαφοροποίησης των συστημάτων τιμολόγησης προς όφελος των καταναλωτών.
Εκτός απροόπτων ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους με το τίμημα να εκτιμάται, από την αγορά, ότι θα βρεθεί στο 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει δίκτυα μήκους 239.000 χλμ και υποσταθμούς, τα οποία αποτιμώνται στα 3,5 δισ. ευρώ.