Της Χαράς Αυγερινού
Προεκλογικά κατέστησε σαφείς τις θέσεις του περί κλιματικής αλλαγής χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της προεδρίας του κατά την πρώτη ομιλία του μετά την ανακήρυξη της νίκης του. Ο Joe Biden μπορεί να είχε στο συγκεκριμένο θέμα έναν «εύκολο» αντίπαλο καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ήταν αυτός που απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Ένας «πράσινος» με περιβαλλοντική συνείδηση υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία – όπως είχαν επισημάνει οι δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώθηκε τελικώς από το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών – ήταν το ζητούμενο για τον μέσο Αμερικανό πολίτη. Ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Ο Donald Trump εφάρμοσε πολιτική υπέρ των ορυκτών καυσίμων αποσύροντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού θέτοντας σαφείς τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του. Στην αντίπερα όχθη ωστόσο ο Biden βρήκε πρόσφορο έδαφος να προβάλει το προφίλ ενός πολιτικού με ευαισθησία περιβαλλοντική.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται ότι τελικώς αποτέλεσε σημαντική παράμετρο για την ανάδειξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Biden προεκλογικά υποσχέθηκε να συμπλεύσει με τη διεθνή διπλωματία για το κλίμα και να δαπανήσει περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια για την υποστήριξη της καθαρής ενέργειας και των πράσινων θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται σύνεση στην ερμηνεία των μελλοντικών δράσεων του εκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Biden, καθώς πέραν της δύναμης που διατηρούν οι Ρεπουμπλικανοί στην Γερουσία που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του ιδίου υπάρχει και ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι πρωτίστως το ζητούμενο για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιχειρεί να τα προασπιστεί.
Στελέχη της νέας διακυβέρνησης έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι η νέα νομοθεσία που είναι υπό επεξεργασία και θα θέσει απαγορεύσεις στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε δημόσια γη και ύδατα. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς αν εξετάζονταν αποσπασματικά. Επί του πρακτέου όμως η συντριπτική πλειονότητα των γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ γίνεται σε ιδιωτική γη και ύδατα με αποτέλεσμα η προαναφερόμενη ρύθμιση να μην έχει πραγματικό αντίκτυπο στο σύνολο της παραγωγής. Είναι μάλιστα σαφές ότι στις ΗΠΑ ο όγκος των εξορύξεων είναι τόσο μεγάλος που καθίσταται αδύνατη η αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ως προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο ίδιος ωστόσο έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση ενός γενναίου σχεδίου, το οποίο αποκαλεί ως «Επανάσταση της καθαρής ενέργειας» με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής και την ανάδειξη των ΗΠΑ ως ηγέτιδας δύναμης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Φιλόδοξος στόχος του Biden όπως έχει αποκαλύψει προεκλογικά είναι η χώρα το 2050 να έχει 100% καθαρή ενεργειακή οικονομία με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Συγκεκριμένα το πλάνο Biden, προβλέπει την θεσμοθέτηση μηχανισμού με ενδιάμεσους στόχους ορόσημα, την αύξηση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας για το κλίμα και τη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη ενεργειακών καινοτομιών σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.
Σε διεθνές επίπεδο, εκτός από την επαναφορά των ΗΠΑ στην κλιματική συμφωνία του Παρισιού, ο κ. Biden έχει δεσμευτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας ώστε όλες οι μεγάλες χώρες να δεσμευτούν να θέσουν πιο φιλόδοξους εγχώριους κλιματικούς στόχους.
Ταυτόχρονα η εκλογική επικράτηση του Biden έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τις βιομηχανίες που ασχολούνται στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο.