Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ανώτερα νομικά κλιμάκια της ΕΕ δηλώνουν ότι είναι πλέον σε θέση να εντείνουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγοντας τα όρια εκπομπών CO2 στην αυτοκίνηση και την πράσινη χρηματοδότηση ανάμεσα σε τομείς στους οποίους η «πραγματική διατλαντική συνεργασία» είναι και πάλι εφικτή μετά την τετραετή «παρένθεση Τράμπ».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, με σκοπό να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στην οποία έθιξε την κλιματική αλλαγή ανάμεσα στους βασικούς τομείς προτεραιότητας μιας μελλοντικής διατλαντικής συνεργασίας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία της με τη νέα Αμερικανική διοίκηση και το νέο Κογκρέσο» σε θέματα κοινών προκλήσεων όπως την «καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19» και την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν
Μια νέα διατλαντική ατζέντα για το κλίμα
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε την επανεκκίνηση των διατλαντικών σχέσεων, αναφέροντας την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της Κίνας ανάμεσα στις «παγκόσμιες προκλήσεις που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας». Παρόμοια μηνύματα ακούστηκαν και από άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των σοσιαλιστικών και των κεντρώων παρατάξεων.
Ανάμεσά τους, ο Pascal Canfin, πρόεδρος της περιβαλλοντικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι η νίκη του Μπάιντεν «είναι ένα σπουδαίο νέο για όλους τους υποστηρικτές του περιβάλλοντος», πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η συμφωνία ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, τρεις εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της Προεδρίας Μπάιντεν. «Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Μπάιντεν θα είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Canfin την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας την αποτυχημένη προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να την ακυρώσει. Με αυτόν τον τρόπο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στην διεθνή ατζέντα για το κλίμα, «μετά την παρένθεση Τραμπ» και λίγο μετά από την ανακοίνωση από την Κίνα και την Ιαπωνία ότι θα στοχεύσουν στην ενεργειακή ουδετερότητα από τον άνθρακα έως το 2060 και το 2050 αντίστοιχα, δήλωσε ο Γάλλος νομοθέτης.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο ο Canfin διαβλέπει δυνατότητες για μια διατλαντική σύγκλιση είναι η βιώσιμη χρηματοδότηση, όπου η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν παγκόσμια πρότυπα εγκαθιδρύοντας «μια Πράσινη Συμφωνία» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Μπάιντεν έχει αναφερθεί σε μια δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των ΗΠΑ κατά την επόμενη δεκαετία, ποσό που προσεγγίζει τους Ευρωπαϊκούς υπολογισμούς ύψους 4 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της δικής τους μετάβασης» επεσήμανε ο Canfin. «Επομένως, έχουμε μια συγκρίσιμη ανάλυση θεμάτων, στόχων και εργαλείων, η οποία διευρύνει την προοπτική για μια πραγματική διατλαντική συνεργασία στην Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε ο Canfin, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να συντονιστούν σε καθοριστικά νομοθετικά ζητήματα .
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης με τα ορυκτά καύσιμα
Ωστόσο, παρά την ύπαρξη τομέων σύγκλισης, υπάρχουν επίσης θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την κλιματική και την ενεργειακή τους πολιτική οι οποίες είναι δύσκολο να αγνοηθούν. «Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η εξάρτηση της οικονομίας των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, γεγονός που καθιστά την ενεργειακή μετάβαση ακόμη πιο περίπλοκη από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια », σχολίασε ο Canfin. «Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που περιμένει τον Μπάιντεν μετά την εκλογή του».
Στις ΗΠΑ σήμερα κυριαρχεί το σχιστολιθικό αέριο, το οποίο παρέχει μια σημαντική πηγή εσόδων για πολιτείες, όπως το Τέξας και η Πενσυλβάνια. Ο Μπάιντεν το γνωρίζει καλά αυτό έχοντας δηλώσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι το Δημοκρατικό κόμμα δεν είναι ενάντιο στην εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου. Όμως, ενώ πολλές πολιτείες θέτουν το σχιστολιθικό αέριο στο επίκεντρο της οικονομίας τους, άλλες έχουν αποφασίσει την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracturing), σχολίασε ο Canfin, λέγοντας ότι τα εκλογικά αποτελέσματα των πολιτειών που είναι υπέρ αυτής της πρακτικής ταυτίζονται με αυτές που ψήφισαν υπέρ του Τραμπ.
«Με απλά λόγια, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το σχιστολιθικό αέριο κυριαρχεί σε αραιοκατοικημένες πολιτείες που βρίσκονται στο κέντρο των ΗΠΑ και υποστήριξαν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ αντίστοιχα βρίσκεται υπό καθεστώς απαγόρευσης στις πιο πυκνοκατοικημένες παράκτιες πολιτείες που ψήφισαν τους Δημοκρατικούς».
«Αποτέλεσμα αυτού είναι το ότι η εκλογική εξάρτηση του Μπάιντεν από το σύστημα του σχιστολιθικού αερίου είναι πολύ ασθενέστερη από ότι για τον Τραμπ».
Πηγή: euractiv.com
