Οι Σλοβένικες εταιρείες ενέργειας Plinovodi, ELES, Holding Slovenske elektrarne (HSE) και Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου έργου με το όνομα SLOP2G, με σκοπό την μετατροπή της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε πράσινο υδρογόνο και συνθετικό μεθάνιο.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες δήλωσαν ότι σκοπός του έργου είναι το να αποτελέσει ένα βήμα προς μια κοινωνία με μηδενικές καύσεις άνθρακα. Το έργο αποτελεί ένα βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα μέσω της συγχώνευσης των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Αυτό το πρώτο έργο πράσινου υδρογόνου της Σλοβενίας έχει συνενώσει τους σημαντικότερους παράγοντες της χώρας. Η Plinovodi είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας ενώ η ELES είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς του. Η HSE αποτελεί τον κύριο παραγωγό και έμπορο ηλεκτρικής ενέργειας στην Σλοβενία και η HSEE είναι διαχειριστής υδροηλεκτρικών σταθμών.
Σκοπός του έργου είναι η μετατροπή της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε πράσινο υδρογόνο και συνθετικό μεθάνιο.
Το SLOP2G θα λαμβάνει χώρα σε δύο τοποθεσίες, όπου η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει στο σύστημα θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αυτό το πράσινο υδρογόνο θα μετατρέπεται κατόπιν σε συνθετικό μεθάνιο, μέσω της διαδικασίας της μεθανοποίησης. Και τα δύο αέρια θα είναι διαθέσιμα για να ενταχθούν στο δίκτυο μεταφοράς και για να χρησιμοποιηθούν στην βιομηχανία και στο εμπόριο. Το πράσινο υδρογόνο θα διανέμεται μέσω αγωγών υδρογόνου και το συνθετικό μεθάνιο μέσω αγωγών αερίου όπως ανέφεραν οι εταιρείες.
Ένα ακόμα σημαντικό μέρος του έργου είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών για ανανεώσιμα αέρια με πιστοποίηση προέλευσης. Οι τέσσερις συμμετέχουσες εταιρείες έχουν αποστείλει τα σχέδια του έργου για το πράσινο αέριο και την συμμαχία των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας (EIF).Επίσης δήλωσαν ότι το έργο πληροί τα υψηλά πρότυπα της δημόσιας διαβούλευσης και ότι προϊδεάζει σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στη σλοβενική βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο υποστηρίζεται από τρία υπουργεία στη Σλοβενία
Επιπρόσθετα οι εταιρείες δήλωσαν ότι, εκτός από τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πράσινο αέριο, η συνεργασία αυτή καταδεικνύει την δυνατότητα διασύνδεσης των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω υποδομών, πράγμα το οποίο θα τους προσδώσει έναν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Το πράσινο υδρογόνο είναι ένας συνδετικός κρίκος και ένα ενεργειακό προϊόν για τη μετάβαση σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως δηλώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στις στρατηγικές για το υδρογόνο και τη διασύνδεση του ενεργειακού συστήματος. Το έργο χαίρει της υποστήριξης των Υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και Άμυνας της Σλοβενίας.
Η ELES κατέχει υποστηρικτικό ρόλο και η συμβολή της θα βασίζεται στην πολυετή εμπειρία της, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής Καινοτομίας Uroš Salobir. «Με την τρέχουσα υποδομή και τις δυνατότητες των καταναλωτικών συσκευών, το μερίδιο του υδρογόνου που μπορεί να προστεθεί στο αέριο είναι της τάξεως του 5% έως 6% ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε ένα μέγιστο 10%. Αλλά καθώς το φυσικό αέριο είναι ως επί το πλείστο μεθάνιο, το υδρογόνο μπορεί να μετατραπεί σε αυτό χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην παροχή αερίου. Η συγκέντρωση του CO2 που προκύπτει στον αέρα είναι πολύ χαμηλή, επομένως το πράσινο μεθάνιο παράγεται συνήθως από βιομάζα», δήλωσε ο κ. Salobir.
Πηγή: balkangreenenergynews.com