Το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο της ενέργειας χαρακτηρίζουν στελέχη της αγοράς την επιβολή του δεύτερου lock down που ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πάγωμα του συνόλου σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας αντιμετωπίζεται με σημαντικό σκεπτικισμό από την συνολική επιχειρηματική κοινότητα της χώρας καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστες οι τελικές επιπτώσεις του. Μπορεί η αγορά να ψιθύριζε το ενδεχόμενο ενός νέου lock down ωστόσο η εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια ψευδαίσθηση – όπως διαπιστώθηκε χθες – σχετικής κανονικότητας στην οικονομική δραστηριότητα με εξαίρεση φυσικά την εστίαση η οποία είχε ήδη βάλει λουκέτο. Κύκλοι της αγοράς υποδέχονται με θετικό βλέμμα τα μέτρα Σταϊκούρα, που ανακοινώθηκαν χθες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υποστηρίζουν ωστόσο ότι αφορά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι τα μεγέθη των εταιρειών από τις οποίες αποτελείται η ενεργειακή αγορά. Ταυτόχρονα οι επιπτώσεις του δεύτερου lock down αναμένεται να αθροιστούν πάνω σε αυτές του προηγούμενου, ενώ ταυτόχρονα οι οικονομικές αντοχές έχουν περιοριστεί σημαντικά. «Ακόμα και αν υπήρχε ένα μαξιλάρι την περασμένη άνοιξη, αυτό εξαντλήθηκε και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν εκ νέου ό,τι υπήρχε στον κουμπαρά» δηλώνει στο energyfeed στέλεχος της αγοράς το οποίο όμως επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι μεγαλύτερες ανησυχίες
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από μόνη της προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στις εταιρείες πετρελαιοειδών. Η εν λόγω αγορά περιλαμβάνει όμως εκτός από τη λιανική αγορά (πρατήρια υγρών καυσίμων) την εμπορία και τα διυλιστήρια. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εταιρείες δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από το χαμένο προηγούμενο διάστημα (το οποίο περιλαμβάνει και το διάστημα μετά το πρώτο lock down) δεν αποτελεί πολύ ενθαρρυντικό οιωνό. Καθίσταται σαφές μάλιστα ότι η κινητικότητα δεν ανακτήθηκε με την άρση του πρώτου lock down καθώς υπήρχαν ακόμα περιορισμοί και μετά τη λήξη των αυστηρών μέτρων. Παράλληλα η χθεσινή παραδοχή του του πρωθυπουργού ότι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έγινε χωρίς την απαιτούμενη προσοχή προϊδεάζει για μια παρατεταμένη περίοδο ελεγχόμενων αν όχι απαγορευμένων μετακινήσεων και μετά τη λήξη του νέου lock down.
Οι καθυστερήσεις πληρωμών σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αποτελούν την επόμενη απειλή για την αγορά. Η οικονομική δυσχέρεια έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις πληρωμών που αγγίζουν το 10%. Το πάγωμα της αγοράς θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαθέτουν και περιορισμένες δυνάμεις ρευστότητας σε σχέση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή η παραμονή των καταναλωτών στα σπίτια, το κλείσιμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται να ενισχύσουν μεν την οικιακή κατανάλωση, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αναλόγως και η αγοραστική τους δύναμη.
Την ίδια στιγμή στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία είναι απόλυτα προετοιμασμένη καθώς το περασμένο καλοκαίρι οι τιμολογήσεις ξεπέρασαν τους στόχους (αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει εισπράξει τα χρήματα των δύο πακέτων της τιτλοποίησης συνολικού ύψους γύρω στα 500 εκατ ευρώ) ενώ στο μέτωπο της εισπραξιμότητας εντείνει το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας φαίνεται να έχουν αποδώσει και διατηρεί ως μοναδική ανησυχία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών οι οποίες δεν προβλέπεται να μειώνονται το προσεχές διάστημα.
Μέρος της ανησυχίας προσανατολίζεται και στο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ το οποίο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί με δεδομένες τις εκτιμώμενες καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών αλλά και την πολύ πιθανή μείωση των τιμών χονδρεμπορικής.
Πώς επηρεάζεται το target model;
Επί του πρακτέου το target model επηρεάζει τα πράγματα και όχι αντίστροφα. Με την έναρξη εφαρμογής του στενεύουν τα περιθώρια για πιθανή καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στην αγορά ενέργειας. Η εκκαθάριση γίνεται πλέον σε ημερήσια βάση με αποτέλεσμα καμία εταιρεία δεν έχει περιθώρια για καθυστερήσεις. Το γεγονός αυτό περιορίζει την ευελιξία των επιχειρήσεων του κλάδου ως προς τη διαχείριση των χρεών τους.
Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν στο energyfeed ότι το εύρος των επιπτώσεων του δεύτερου lock down θα διαφανεί στα μέσα του 2021 το νωρίτερο, όταν πλέον τα μέτρα στήριξης θα έχουν ολοκληρωθεί και η οικονομική δραστηριότητα της χώρας θα αναγκαστεί να μαζέψει τα απομεινάρια μιας δυσθεώρητης υγειονομικής κρίσης. «Κάθε επιχείρηση που δεν θα καταφέρει να ανακάμψει και θα βάλει λουκέτο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ΔΕΗ» σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
