Σκόπια – Ανταπόκριση του Bojan Stojkovski
Στις αρχές Οκτωβρίου 2020, η Βουλγαρία έκανε ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση της ενεργειακής της αγοράς για βιομηχανικές εταιρείες και μικρές επιχειρήσεις. Αυτές οι δύο κατηγορίες καταναλωτών είναι να συμμετέχουν στην ελεύθερη αγορά και να αγοράζουν ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Εν τω μεταξύ, η διαδικασία για τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζεται και προς το παρόν παραμένουν στη ρυθμιζόμενη αγορά.
Η Βουλγαρία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου υπάρχει τόσο ρυθμιζόμενη αγορά όσο και ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις αγοράζουν ηλεκτρικό ρεύμα από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερές τιμές από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, ενώ όλοι μπορούν να το κάνουν ελεύθερα στο Ανεξάρτητο Βουλγαρικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ενώ ορισμένοι έχουν αποδεχθεί αυτήν την αλλαγή, άλλοι προτιμούν επίσης να παραμείνουν κάτω από τις ρυθμιζόμενες τιμές, κυρίως λόγω της οικονομικής ασφάλειας που παρέχουν σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές.
Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στη Βουλγαρία, μια πλήρης απελευθέρωση θα μπορούσε επίσης να σημαίνει υψηλότερες τιμές ενέργειας και εξόδων. Όντας μια χώρα που αντιμετωπίζει επίσης «ενεργειακή φτώχεια», υπάρχουν πολλά ζητήματα που μαστίζουν τη Βουλγαρία στις προσπάθειές της για τη δημιουργία μιας καλά λειτουργούσας ελεύθερης αγοράς. Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα οφείλονται σε συνδυασμό τριών παραγόντων: χαμηλά εισοδήματα νοικοκυριού, δυνητικά υψηλό κόστος θέρμανσης και χαμηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.
«Αν και το θέμα της ενεργειακής φτώχειας εξαπλώνεται γρήγορα στην ΕΕ, έχει ξεχωριστές ιδιαιτερότητες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα δεν μπορούν να αλλάξουν την παλιά αναποτελεσματική υποδομή θέρμανσης ή να αντικαταστήσουν τα κακής ποιότητας καύσιμα θέρμανσης. Καθώς το 65% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά απαιτείται για θέρμανση, η παροχή θερμότητας είναι ο κύριος τομέας δράσης κατά την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής φτώχειας.» Δήλωσε στο EnergyFeed ο Petar Kisyov, μηχανικός ενέργειας στο Ενεργειακό Γραφείο του Πλόβντιβ.
Μία από τις λύσεις είναι η παροχή κατάλληλων συνθηκών στους καταναλωτές για να αυξήσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ένα άλλο είναι η δημιουργία των λεγόμενων «ενεργειακών συνεταιρισμών», επισημαίνει ο Kisyov.
«Η ομαδοποίηση ανθρώπων σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς μπορεί να θεωρηθεί ως «ενεργειακή δημοκρατία», επειδή οι συνεταιρισμοί δίνουν τη δυνατότητα στην ομάδα να: παράγει, αποθηκεύει και παρέχει δική της παραγόμενη ενέργεια ΑΠΕ. Να επενδύσει σε παρόμοια υποδομή έχοντας την ευκαιρία να λάβει χρηματοδότηση επιχορήγησης στο πλαίσιο προγραμμάτων» εξηγεί, προσθέτοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν επίσης εισαχθεί για την προστασία ευάλωτων ομάδων και ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από την επικείμενη πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πρωτεύουσα της Σόφιας, ο δήμος διεξάγει εκστρατεία για τη δωρεάν αντικατάσταση παλαιών εγκαταστάσεων καυστήρων με νέους πλήρως αυτοματοποιημένους και υψηλής απόδοσης θερμαντήρες pellet. Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής αερίου, όπου θα εγκατασταθεί λέβητας αερίου υψηλής απόδοσης συμπύκνωσης και επίσης να συνδεθεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης. Το μέτρο θα μπορούσε να ωφελήσει περίπου 20.000 νοικοκυριά στην πρωτεύουσα, προσθέτει ο Kisyov.
«Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δικαιούται να λάβει σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές συσκευές θέρμανσης, η οποίες θα συμβάλουν σε μεγαλύτερη θερμική απόδοση, αυξημένο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και σε λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους». Είπε ο Kisyov.
Η απελευθέρωση θα αυξήσει επίσης την υλοποίηση έργων που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αυτό μπορεί επίσης να αποφέρει μεγάλο όφελος στους καταναλωτές.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τη δεδομένη στιγμή φτιάχνουν περίπου το 20% του μείγματος εάν συμπεριληφθεί η υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά είναι πολύ λιγότερο χωρίς αυτές. Τα τελευταία χρόνια τα έργα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και τώρα οι επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα επανάστασης, επειδή θα δημιουργήσουν τα δικά τους ηλιακά πάρκα και θα τα συνδέσουν με τα εργοστάσιά τους για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για ιδία κατανάλωση – αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται». Δήλωσε επίσης στο EnergyFeed ο Ognyan Georgiev, δημοσιογράφος του Capital.bg.
Η Βουλγαρία συμμετέχει επίσης στο POWERTY, ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό έργο που στοχεύει να βοηθήσει ευάλωτες ομάδες που επηρεάζονται από την ενεργειακή φτώχεια. Κατά τα επόμενα τρία χρόνια, το έργο προβλέπει ένα σχέδιο δράσης για περιοχές που επηρεάζουν την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την προώθηση καινοτόμων λύσεων χαμηλού κόστους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ευρύτερης γνώσης της κοινωνίας για εγκαταστάσεις αυτού του τύπου και βελτίωση των μέσων πολιτικής των τοπικών κυβερνήσεων σε τεχνολογικούς, χρηματοοικονομικούς, ρυθμιστικούς και κοινωνικούς τομείς.
