Σύμφωνα με τα προσχέδια για το νέο ρυθμιστικό ενεργειακό πλαίσιο της ΕΕ, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο δεν θα χαρακτηριστούν ως βιώσιμη επένδυση, παρά μόνο εάν πληρούν ένα προκαθορισμένο και χαμηλό όριο εκπομπών. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα οι περισσότεροι σταθμοί αυτού του είδους στην ΕΕ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της λεγόμενης πράσινης ετικέτας, αναφέρει το Reuters.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί φέτος, θα αναγκάσει τους παρόχους να γνωστοποιήσουν από το τέλος του 2021 ποιες από τις επενδύσεις τους πληρούν τα κλιματικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως «βιώσιμες».
Στόχος είναι να οδηγηθούν δισεκατομμύρια ευρώ στην πολύ απαραίτητη χρηματοδότηση έργων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της και να περιοριστεί το λεγόμενο «πράσινο ξέπλυμα» σταματώντας την σήμανση των επενδύσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια να χαρακτηριστούν ως «πράσινες».
Το νέο πλαίσιο ορίζει ότι για να χαρακτηριστεί μια επένδυση βιώσιμη – που σημαίνει ότι συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της κλιματικής αλλαγής – οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει να παράγουν περισσότερα από 100 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα.
Ακόμη και οι πιο αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου στην Ευρώπη παράγουν περισσότερο από τρεις φορές πάνω από αυτό το όριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας και του ανεξάρτητου think tank Ember.
Για να συμμορφωθούν, τα εργοστάσια θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Ε – επί του παρόντος, καμία ευρωπαϊκή μονάδα φυσικού αερίου κάνει κάτι τέτοιο, αν και δεν το κάνει, ακόμα και αν εταιρείες όπως η Equinor και η Shell αναπτύσσουν τοπικά έργα CCS σε βιομηχανικούς τομείς.
Οι κανόνες δεν απαγορεύουν στις εταιρείες να επενδύσουν σε έργα που δεν πληρούν τα «βιώσιμα» κριτήρια της ΕΕ, αλλά οι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν προειδοποιήσει ότι η εξαίρεση των εργοστασίων φυσικού αερίου μπορεί να σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν για να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση ακόμη και για επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών.
Οι κανόνες της ΕΕ χρησιμοποιούν αυστηρότερο όριο εκπομπών από το όριο των 250 γραμμαρίων CO2 ανά κιλοβατόρακιλοβατώρα που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον έλεγχο των επενδύσεων.
Η ΕΤΕπ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων που δεν έχουν αναβαθμιστεί έως τα τέλη του 2021.
Πηγή: euractiv.com