Της Χαράς Αυγερινού
Πλέγμα μυστηρίου εξακολουθεί να απλώνεται πάνω από την τύχη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) καθώς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρεί κλειστά τα χαρτιά του ως προς το ζήτημα. Η αγορά είναι έντονα αναστατωμένη από την αβεβαιότητα που την χαρακτηρίζει λόγω της καθυστέρησης από πλευράς πολιτικής ηγεσίας για την αποσαφήνιση του τρόπου αντιμετώπισης της μαύρης τρύπας που έχει ανοίξει στον ΕΛΑΠΕ και πρέπει επειγόντως να κλείσει. Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με τα έως τώρα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη είναι ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές καθώς ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αγγίξει εκ νέου το ΕΤΜΕΑΡ.
Την ίδια στιγμή όμως το γεγονός ότι η Πολιτεία αποδίδει το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ κυρίως στις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID19 δείχνει το Ταμείο Ανάκαμψης ως μία πιθανή πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ. Ωστόσο το γεγονός αυτό από μόνο του έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της αγοράς ενέργειας, καθώς όπως υποστηρίζουν οι σχετικοί φορείς το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει εκτός συζήτησης (των αιτιών της διόγκωσης του ελλείμματος) το ζήτημα της περσινής απόφασης για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ. Καθίσταται πάντως σαφές σε κάθε περίπτωση ότι ο φόβος των φορέων των ΑΠΕ αναμένεται να γίνει πραγματικότητα καθώς κρίνεται απίθανο να μην επιβαρυνθούν προς όφελος του ΕΛΑΠΕ.
Πληροφορίες του energyfeed αναφέρουν ότι οι ΑΠΕ θα δουν ένα ψαλίδισμα στα έσοδά τους είτε με τη μορφή μείωσης της αποζημίωσής τους είτε μέσω επιβολής κάποιας έκτακτης εισφοράς. Ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει πως θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της αγοράς καθώς και ό,τι θα τους επιτρέψει πρόσβαση στις μελέτες του ΔΑΠΕΕΠ και της ΡΑΕ. Ο διάλογος μάλιστα που θα ξεκινήσει με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του υπουργείου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για το έλλειμμα ΕΛΑΠΕ
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανοίξει τα χαρτιά του, μέσω διαλόγου με τους φορείς των ΑΠΕ, ως προς τα σχέδιά του για την αναστροφή της εικόνας του ΕΛΑΠΕ. Πληροφορίες του energyfeed θέλουν τη λύση να είναι πολύπλευρη καθώς θα αποτελεί ένα μίγμα των προτάσεων που διακινούνται ήδη στα υπηρεσιακά γραφεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να μην καλυφθεί το έλλειμμα των 284 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΠΕ μόνο από μία πηγή αλλά μέσω ενός πολυσχιδούς προγράμματος. Μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται είναι η όσο το δυνατόν εκτενέστερη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι για παράδειγμα τα ΣΔΙΤ. Το κούρεμα των τιμών της αποζημίωσης αναφορικά με παλαιά, μεγάλα συστήματα αιολικών και φωτοβολταϊκών, τα οποία όμως διαπιστωμένα έχουν αποσβεστεί, αποτελεί μία ισχυρή σκέψη στους κόλπους του υπουργείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή έκτακτης εισφοράς – η οποία όμως θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου – σε έργα ΑΠΕ, ανεξάρτητα από την ισχύ τους. Εναλλακτικά υπάρχουν σκέψεις για την επιβάρυνση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τμήμα των εσόδων να κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, με βάση όμως την Οριακή Τιμή Συστήματος. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι προγραμματίζεται να τεθεί τέλος στο καθεστώς ενίσχυσης νέων έργων ΑΠΕ που πρόκειται να αδειοδοτηθούν. Ισχυρό επίσης είναι το ενδεχόμενο του κουρέματος της ταρίφας των μικρών φωτοβολταϊκών ισχύος 500 kW που έχουν αδειοδοτηθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται. Για αυτά τα έργα έχουν κλειδώσει οι τιμές και βαίνουν μειούμενες από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 30 Απριλίου του 2022. Οι ταρίφες αυτές είναι πολύ πιθανόν να κουρευτούν πριν την ώρα τους. Τέλος προγραμματίζεται, κατά τα φαινόμενα, η καθιέρωση μικρής μεταβατικής περιόδου (ίσως μόνο το 2021) κατά τη διάρκεια της οποίας η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) θα διεξάγει διαγωνισμούς για την ενίσχυση συστημάτων ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά και πάλι μικρής ισχύος (έως 1 GW).