Λόγω της θέσης και του μεγέθους της, η ενεργειακή πολιτική της Πολωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη ευρισκόμενη ανάμεσα σε αυτή και τον ενεργειακό γίγαντα της Ρωσίας. Η συγχώνευση δύο τεράστιων εγχώριων ενεργειακών εταιρειών θα της έδινε ακόμη περισσότερη σημασία.
Σε μια τολμηρή προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού γίγαντα, η πολωνική εταιρεία πετρελαίου PKN Orlen δήλωσε τον Ιούλιο ότι σχεδιάζει να συγχωνευθεί με τον εθνικό πάροχο φυσικού αερίου PGNiG και να ενημερώσει τις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του 2020. Η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της PGNiG την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να βάζει το σχέδιο σε υψηλότερη ταχύτητα.
Η συγχώνευση θα δημιουργήσει ενα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης και θα προσδώσει ώθηση στις προσπάθειες της Βαρσοβίας να βγεί από αυτό που βλέπει ως εμπλοκή της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας, Gazprom. Η PKN Orlen έχει ήδη μεγεθυνθεί, λαμβάνοντας έγκριση με όρους από την ΕΕ ως προς την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για την εξαγορά του μικρότερου εγχώριου αντιπάλου της Lotos το καλοκαίρι και εξαγοράζοντας την πολωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Energa νωρίτερα αυτό το έτος.
Ωστόσο, η ΕΕ θα έχει τον τελευταίο λόγο σε αυτή την συγχώνευση και θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας δεν ήταν οι καλύτερες τα τελευταία χρόνια. Ενώ η αντιμονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ φαίνεται να μετατοπίζεται προς την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών που θα ανταγωνίζονται τις κινεζικές, ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες, δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα δώσει το πράσινο φως σε αυτή την περίπτωση. Το ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2 θα μπορούσε να μπεί στο πολιτικό μείγμα καθώς συνεχίζεται ο διαρκής αγώνας μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας.
Το Πολωνικό κράτος σήμερα κατέχει το 27,52% της PKN και το 71,88% της PGNiG. Η συνδυασμένη αγοραστική αξία τους υπερβαίνει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συγχώνευση όλων των οντοτήτων – PKN Orlen, Energa, Lotos και PGNiG – θα δημιουργούσε μια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών 200 δισεκατομμυρίων ζλότι (45 δισεκατομμύρια ευρώ). Πέρυσι, το καθαρό κέρδος των τεσσάρων οντοτήτων ήταν 6 δισεκατομμύρια ζλότι. Συγκριτικά, τα έσοδα του περασμένου έτους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαίου, της British-Dutch Royal Dutch Shell, ήταν 345 δισεκατομμύρια λίρες (390 δισεκατομμύρια ευρώ,), και τα καθαρά κέρδη 16 δισεκατομμυρια λίρες.
Πηγή: dw.com