Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως μόνιμη, θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει αυξημένη αντίθεση εάν οι παρεμβάσεις τρίτων δεν αντιμετωπιστούν.
Η συμφωνία μεσολάβησης του ΟΗΕ χαιρετίστηκε από τα μέλη της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής και την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη ως σημαντικό βήμα προόδου. Ταυτόχρονα, ο στρατηγός Χαφτάρ, ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, παραμένει σιωπηλός σχετικά με τη συμφωνία.
Οι υποστηρικτές του, κυρίως η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Αίγυπτος, υποστήριξαν γενικά τη συμφωνία, αλλά προειδοποίησαν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα προόδου.
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται ήδη για ένα πιθανό κύμα εξαγωγών πετρελαίου από την Λιβύη τους επόμενους μήνες, με την παραγωγή να αναμένεται να φτάσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά μέρα. Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία NOC της Λιβύης έχει άρει το καθεστώς ανωτέρας βίας σε όλα τα πεδία παραγωγής και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής. Αν και όλα αυτά είναι θετικά νέα για τη Λιβύη, η επανένταξη της χώρας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των δύο αντιμαχόμενων μερών να τερματίσουν έναν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο.
Ο απώτερος στόχος των προσπαθειών του ΟΗΕ για ειρήνη περιέχει ενα ενοποιημένο πλαίσιο διακυβέρνησης, με συζητήσεις στις 26 Οκτωβρίου και συνόδους στην Τυνησία από τις 9 Νοεμβρίου και μετά. Και τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να ενισχύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς τα επιπλέον έσοδα χρήζονται απαραίτητα, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ειρήνης.
Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αλ Σαράτζ θα παραιτηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν διασφαλίζει την σταθερότητα. Ταυτόχρονα, ο στρατηγός της Λιβύης Χαφτάρ δεν είναι καθόλου ασφαλής. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα δυτικά της χώρας έχουν υπονομεύσει σοβαρά τη θέση του.
Η βεβαιότητα για το πετρέλαιο της Λιβύης εξαρτάται από τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ενώ υπάρχουν κάποια υποσχόμενα σημάδια αυτή τη στιγμή, η συνεχιζόμενη παρέμβαση τρίτων όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία και τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να απειλήσουν την σταθερότητα. Χωρίς τη συγκατάθεση και την υποστήριξη αυτών των χωρών, είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί μακροπρόθεσμη εκεχειρία.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Ερντογάν ενίσχυσε το κίμα αβεβαιότητας δηλώνοντας ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν θα τροποποιηθούν. Ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς επιβεβαίωσε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι «η υπογραφή της αρχικής συμφωνίας δεν συμπεριλαμβάνει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος της Τουρκίας, σύμμαχο της νόμιμης κυβέρνησης».
Επανέλαβε ότι η τουρκική εκπαίδευση απαιτείται για την αντιμετώπιση πιθανών στρατιωτικών κινήσεων ενάντια στην Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από την αίθουσα της επιχείρησης «Ηφαίστειο της οργής» έδειξε ότι οι Λιβυκές δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στην Τουρκία. Η κατάφωρη παραβίαση αυτού του άρθρου από την Τουρκία υποδηλώνει ότι η συμφωνία βρίσκεται ήδη σε ασταθές έδαφος.
Πηγή: oilprice.com