Η Αίγυπτος, η Ιταλία και η Τουρκία διαρρέουν το περισσότερο πλαστικό στη Μεσόγειο. Ωστόσο, κατά κεφαλήν, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα διαρροής.
Μια νέα έκθεση της IUCN διαπιστώνει ότι περίπου 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με πάνω από 500 εμπορευματοκιβώτια κάθε μέρα. Εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής διαχείρησης των αποβλήτων, ο όγκος αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί τουλάχιστον έως το 2040.
Η ρύπανση από τα πλαστικά μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα
Με βάση τη συλλογή δεδομένων από επιτόπιες μελέτες και χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία αποτυπώματος θαλάσσιου πλαστικού IUCN, η έκθεση, Mare Plasticum: The Mediterranean, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Δράση, εκτιμά ροές πλαστικού από 33 χώρες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Η Αίγυπτος, με περίπου 74.000 τόνους ανά έτος, η Ιταλία (34.000 τόνοι ανά έτος) και η Τουρκία (24.000 τόνοι ανά έτος) είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαρροής πλαστικών στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοτήτων αποβλήτων και μεγάλων παράκτιων πληθυσμών. Κατά κεφαλήν, ωστόσο, το Μαυροβούνιο (8 κιλά ανά έτος για κάθε άτομο), η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία (καθεμία με περίπου 3 κιλά ανά έτος για κάθε άτομο) έχουν τα υψηλότερα επίπεδα διαρροής, αναφέρει η έκθεση.
Η σκόνη ελαστικών είναι η μεγαλύτερη πηγή διαρροής πλαστικών, ακολουθούμενη από υφάσματα, και καλλυντικά
Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα πλαστικά που προκύπτουν από κακοδιαχειριζόμενα απορρίμματα αποτελούν το 94% της συνολικής διαρροής πλαστικών. Μόλις ξεπλυθεί στη θάλασσα, το πλαστικό καταλήγει κυρίως σε ιζήματα με τη μορφή μικροπλαστικών (σωματίδια μικρότερα από 5 mm). Η έκθεση εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι πλαστικών έχουν συσσωρευτεί στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Τα τρέχοντα προγραμματισμένα μέτρα δεν αρκούν για τη μείωση της διαρροής πλαστικών και την πρόληψη των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον , δήλωσε η Μίνα Επς, Διευθύντρια του IUCN Global Marine and Polar Program.
Πηγή: balkangreenenergynews