Η πανδημία έχει επιπτώσεις στον ναυτιλιακό τομέα της Κύπρου, καθώς οι ξένοι ιδιοκτήτες σκαφών δεν μπορούν να ελλιμενίσουν τις βάρκες τους στις μαρίνες λόγω των περιορισμών στις αφίξεις από χώρες υψηλού κινδύνου COVID. «Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορανοϊού έχουν επίσης καταστρέψει την εικόνα της Κύπρου ως θαλάσσιο προορισμό. Πιθανοί πελάτες της μαρίνας από το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο, λόγω της αλλαγής στην κατηγοριοποίησή τους δεν μπορούν πλέον να ελλιμενίζονται στη μαρίνα », δήλωσε ο διευθυντής της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, Κώστας Φυτίρης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κύπρος εφαρμόζει ένα σύστημα τριών κατηγοριών (Α, Β, Γ) με είσοδο στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Γ που επιτρέπεται μόνο για Κύπριους, κατοίκους και άτομα με ειδική άδεια. Τα άτομα που φτάνουν από αυτές τις χώρες πρέπει να πραγματοποιήσουν αρνητικό τεστ κοροναϊού, να υποβληθούν σε επιπλέον τεστ κατά την άφιξη και στη συνέχεια να απομονωθούν για 14 ημέρες. Οι αφίξεις από χώρες της κατηγορίας Γ πρέπει να επαναλάβουν το τεστ (με δικά τους έξοδα) 48 ώρες πριν από τη λήξη της απομόνωσης 14 ημερών.
Ο Φυτίρης υποστηρίζει ότι η Κύπρος έχει επενδύσει πολλά για να καθιερωθεί ως προορισμός σκαφών υψηλού επιπέδου, που να μπορεί «να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για να προσελκύσει ξένους επενδυτές ή να έρθουν με τα σκάφη τους και να περάσουν λίγο χρόνο στο νησί».
Προσέθεσε δε ότι το έργο μικτής ανάπτυξης της Μαρίνας της Αγίας Νάπας έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση του που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή της εμπορικής πλευράς. Αυτό το δεύτερο μέρος του έργου καλύπτει περισσότερα από 4000 τετραγωνικά μέτρα με πρόβλεψη για εστιατόρια και καφετέριες, καταστήματα λιανικής και χωρητικότητα στάθμευσης για περισσότερα από 550 οχήματα. Το τρίτο στάδιο, η κατασκευή δύο πύργων 100 μέτρων που στεγάζουν 220 διαμερίσματα θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2023.
Ο δισεκατομμυριούχος Αιγύπτιος επενδυτής Naguib Sawiris ξεκίνησε το 2017 το έργο των 300 εκατ. Ευρώ σε συνεργασία με τον Κύπριο επιχειρηματία Ko Καραμοντάνη..
Το έργο αναπτύχθηκε από τη ΜΜ Μακρόνησος Μαρίνα και την Τέρνα Α.Ε, περιλαμβάνει εμπορικά και οικιστικά ακίνητα 30.000 τ.μ., απασχολώντας 800 άτομα κατά τη φάση κατασκευής και προσλαμβάνοντας επιπλέον 200 άτομα για τη λειτουργία του.
Πηγή: financialmirror.com