Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν θα εμποδίσει» χώρες που επιλέγουν να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς , ο οποίος προειδοποίησε ωστόσο για το κόστος του κύκλου ζωής της τεχνολογίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και θα τηρήσει ουδέτερη στάση, δήλωσε ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στέλεχος της ΕΕ. «Το τεράστιο πλεονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι, φυσικά, είναι οι μηδενικές εκπομπές», είπε τη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου) κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνομιλίας με τον Φατίχ Μπιρόλ τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
«Εάν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή σας, η Επιτροπή σίγουρα δεν θα σας εμποδίσει», είπε όταν ο Μπιρόλ τον ρώτησε για τις απόψεις του σχετικά με την πυρηνική ενέργεια.
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εμποδίσει κρατικές ενισχύσεις για νέα πυρηνικά έργα στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, χώρες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πυρηνική τεχνολογία ως τρόπο επίτευξης των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση της ΕΕ για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού με βάση τεχνολογία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «είναι αδύνατο αυτές τις μέρες να κατασκευαστεί ένας πυρηνικός σταθμός χωρίς κρατική υποστήριξη». Η χώρα θέλει να παράγει 6-9 γιγαβάτ (GW) πυρηνικής ενεργειας στο πλαίσιο των σχεδίων σταδιακής κατάργησης της ενέργειας του άνθρακα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού έως το 2033. Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι η Βαρσοβία ήταν πιθανό να αγοράσει πυρηνική τεχνολογία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικές εταιρείες.
Η Τσεχική Δημοκρατία από την άλλη, δήλωσε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από την πυρηνική ενέργεια» προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και ότι θα υποστηρίξει υψηλότερους κλιματικούς στόχους μόνο εάν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν ένα προγραμματισμένο αίτημα κρατικής ενίσχυσης για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού συμπλέγματος στο Ντουκόβανι.
Παρότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αυξάνονται γρήγορα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, σημείωσε ο Μπιρόλ, λέγοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «μια τεχνολογία μηδενικών εκπομπών» η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει «περίπου 27%» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».
Ο Τίμερμανς αναγνώρισε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η πυρηνική ενέργεια στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα, αλλά επεσήμανε και «σοβαρά μειονεκτήματα», όπως οι εισαγωγές ουρανίου και η επεξεργασία ραδιενεργών αποβλήτων.
Πηγή: euractiv.com