Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

BALKAN DESK

Πεδία φυσικού αερίου και εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Η ανακάλυψη τα τελευταία χρόνια τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει ανοίξει την όρεξη των γειτονικών χωρών, και έχει προκαλέσει επιδείνωση στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των γειτόνων της. Οι σχέσεις έχουν τεταθεί τους τελευταίους μήνες μετά από τουρκικές εξερευνήσεις και γεωτρήσεις σε ύδατα που διεκδικούν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα. 

 Εδώ είναι και το τελευταίο σε αυτά τα αποκαλούμενα «γαλάζια χρυσά» αποθεματικά. 

Η Κύπρος, η οποία φιλοδοξεί να γίνει σημαντικός παράγοντας ενέργειας στην περιοχή, έχει μια βασική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), χωρισμένη σε 12 τετράγωνα και δυνητικά πλούσια σε αέριο.  Τον περασμένο Νοέμβριο, υπέγραψε συμφωνίες με τους κολοσσούς Energy, Noble Energy, Shell και Delek. Οι συμφωνίες αυτές, που διαρκούν 25 χρόνια, επιτρέπουν τη λειτουργία στο πεδίο φυσικού αερίου της Αφροδίτης, που ανακαλύφθηκε στο μπλοκ 12 νότια του νησιού το 2011. Τα αποθέματα της Αφροδίτης υπολογίζονται σε 127,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (m3) φυσικού αερίου. Σε αντάλλαγμα, η Λευκωσία αναμένεται να κερδίσει έσοδα εκτιμώμενα σε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για 18 χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας. 

Η ιταλική εταιρεία ENI και η Total της Γαλλίας αναπτύσσουν επίσης δραστηριότητες εξερεύνησης δυτικά, ιδιαίτερα στο τετράγωνο 6 σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Calypso, η οποία θα μπορούσε να περιέχει από 170 έως 225 δισεκατομμύρια m3 φυσικού αερίου. 

Στα ισραηλινά ύδατα, η τοπική εταιρεία Delek άρχισε να εκμεταλλεύεται το χωράφι Leviathan που βρίσκεται 81 μίλια (130 χιλιόμετρα) από την ακτή της Χάιφα τον Ιανουάριο του 2020. Ανακαλύφθηκε μια δεκαετία νωρίτερα, πιστεύεται ότι περιέχει 539 δισεκατομμύρια m3 φυσικού αερίου. 

Η εξόρυξη Tamar – πλησιέστερα, μόλις 50 μίλια από τη Χάιφα – λειτουργεί από το 2013 και τα αποθέματά της υπολογίζονται σε 238 δισεκατομμύρια m3. 

 Για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη και την επίτευξη του στόχου της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, η Κύπρο, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2018 συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που ονομάζεται East Med  Αυτός ο αγωγός μήκους 1367 μιλίων πρόκειται να περάσει 106 μίλια νότια της Κύπρου και να τερματίσει στο Οτράντο, στη νότια Ιταλία μετά τη διέλευση του ελληνικού νησιού της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το κόστος κατασκευής του εκτιμάται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια και θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια m3 φυσικού αερίου ετησίως. Ωστόσο, η κατασκευή του απέχει ακόμη αρκετά χρόνια και δεν θα λειτουργούσε μέχρι το 2025 το νωρίτερο. 

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι περιφερειακές εντάσεις, με την Ελλάδα να κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει το διεθνές ναυτικό δίκαιο αναζητώντας φυσικό αέριο στα ύδατά της. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να διεξάγει ενεργειακή έρευνα, υποστηρίζοντας ότι μικρά ελληνικά νησιά κοντά στις ακτές της δεν το εμποδίζουν να εξερευνήσει τα απέραντα νερά της ανατολικής Μεσογείου. Έστειλε εκεί ένα πλοίο εξερεύνησης φυσικού αερίου τον Αύγουστο, αλλά αφού προκάλεσε μια καταιγίδα περιφερειακών αντιπαραθέσεων το απέσυρε λίγο πριν από μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ταραχώδεις σχέσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεχιζόμενης διαμάχης με τον Λίβανο για μια υπεράκτια ζώνη. Ενώ το Ισραηλινό κράτος εξάγει φυσικό αέριο από τα χωράφια Leviathan και Tamar στην Αίγυπτο από τον Ιανουάριο, η Ιορδανία έχει περάσει πρόταση απαγόρευσης των εισαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ, υπονομεύοντας μια συμφωνία του 2016.

Πηγή: euractiv.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Της Χαράς Αυγερινού Γιατί κρατά κλειστά τα χαρτιά του ΕΛΑΠΕ το υπουργείο Περιβάλλοντος; Επανέρχεται για πολλοστή φορά το αίτημα των φορέων που σχετίζονται με...

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Η πολωνική αντιμονοπωλιακή αρχή (UOKiK) ανακοίνωσε σήμερα πως επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 29 δισεκ. ζλότι (6,45 δισεκ. ευρώ) στην Gazprom για την κατασκευή του αγωγού...

BALKAN DESK

Σκόπια – Ανταπόκριση του Bojan Stojkovski Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να κάνει βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και διαφοροποίηση, με τη χώρα να αντιμετωπίζει ήδη...

BALKAN DESK

Σκόπια – Ανταπόκριση του Bojan Stojkovski Η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με εταιρείες των ΗΠΑ σχετικά με την κατασκευή νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό...