Όλο και περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων στην Ισπανία αναζητούν οικολογικές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη ζωή στην πόλη, για να επανασυνδεθούν με τη φύση και να ξεφύγουν από μολυσμένα αστικά περιβάλλοντα και ανθυγιεινούς πολυσύχναστους χώρους, ιδίως μετά τον κορονοϊό.
Πολλές μικρές ισπανικές πόλεις επιδιώκουν να προσελκύσουν όσους απογοητεύτηκαν από την βιασύνη της «ψηφιακής προόδου» και να βοηθήσουν να σταματήσουν οι αγροτικοί αποπληθυσμοί, το λεγόμενο και «άδειασμα της Ισπανίας». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μια σειρά έργων βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Μιγκέλ Άνχελ Κασάδο, ένας ενθουσιώδης εμπειρογνώμονας μελισσοκομίας, ανέλαβε να βελτιώσει τη διαδικασία, η οποία προωθεί τη βιωσιμότητα και τη βιοποικιλότητα, βοηθά τα μικρά χωριά και τις περιοχές να μην αδειάσουν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Πολλά άτομα επέστρεψαν στις αγροτικές περιοχές τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η «αναγέννηση» του αγροτικού κόσμου απαιτεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να είναι βιώσιμη και να προσελκύσει νέους.
Τα έργα «βιώσιμη βιομηχανία μελισσοκομίας» του Κασάδο βρίσκονται σε διάφορες περιοχές μεταξύ Σαραγόσα και Γκουανταλαχάρα. Ο κύριος Κασάδο είναι επίσης δάσκαλος και δουλεύει με την ακαδημαϊκή του μελισσοκομική τεχνογνωσία όπου η γη είναι πιο ευνοϊκή και όπου του ζητείται να έρθει και να βοηθήσει στην προώθηση της τοπικής βιοποικιλότητας. Η σταυροφορία του για τη «βιο-μελισσοκομία» τον οδήγησε να εκπαιδεύσει μαθητές, κυρίως νέους αλλά και μεσήλικες και μεγαλύτερους, για τη μελισσοκομία, η οποία, τονίζει, «συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της βιοποικιλότητας».
Για να διατηρήσει αυτή τη δραστηριότητα σε λειτουργία, λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από την περιοχή , με ετήσια επιχορήγηση και το τοπικό συμβούλιο. Και παρόλο που οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι ευνοϊκές, ελπίζουν να συνεχίσουν με καλό ρυθμό το 2021 και μετά..
Ωστόσο, η βιολογική μελισσοκομία αντιμετωπίζει επίσης απειλές. «Μεταξύ των πιο σοβαρών είναι τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα, . Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πάρα πολλά δηλητήρια. Εμείς, μαζί με άλλους σχετικούς τομείς, αγωνιζόμαστε ενάντια σε φυτοφάρμακα όπως η γλυφοσάτη», εξήγησε ο Κασάδο.
Πηγή: euractiv.com