Η Πολωνία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει κρατική ενίσχυση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, δήλωσε την Πέμπτη (22 Οκτωβρίου) ο αρμόδιος υπουργός για την ενεργειακή υποδομή.
«Είναι αδύνατο αυτές τις μέρες να οικοδομήσουμε ένα σχέδιο πυρηνικής ενέργειας χωρίς κρατική υποστήριξη», δήλωσε ο Πιότρ Νάιμσκι σε συνέντευξη Τύπου.
Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από καύση άνθρακα και θεωρεί την πυρηνική ενέργεια ως έναν τρόπο για να μειώσει τις εκπομπές, όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα θέλει να κατασκευάσει σταθμούς παραγωγής 6-9 (GW). Σκοπεύει να κατασκευάσει τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό μέχρι το 2033, αλλά δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί ένα χρηματοδοτικό σχέδιο.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήψαν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Βαρσοβία πιθανότατα θα αγοράσει πυρηνική τεχνολογία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικές εταιρείες, όπως ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Πράγματι, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Three Seas στο Ταλίν, υπεγράφη 30ετής διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαρσοβίας σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία στην ανάπτυξη του πολωνικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.
Ο Naimski είπε, ωστόσο, ότι οι οικονομικές λεπτομέρειες για το νέο εργοστάσιο δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας και το κόστος κατασκευής και η χρηματοδότηση εξακολουθούν να υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός είπε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη ,επειδή οι ανανεώσιμες πηγές που σχεδιάζει να αναπτύξει η Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και της ηλιακής ενέργειας, χρειάζονται ένα στήριγμα σταθερών προμηθειών.
Η Πολωνία είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που δεν έχει θέσει στόχο να είναι ουδέτερο από άνθρακα, με το κυβερνών κόμμα να υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και χρήμα για να μετατρέψει την οικονομία της από άνθρακα σε καθαρότερη ενέργεια.
Ο Naimski είπε επίσης ότι η Πολωνία θα συμπεριλάβει την εγχώρια βιομηχανία της στην κατασκευή αντιδραστήρων για μείωση του κόστους.
Σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η Βουλγαρία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στο κέντρο του Κοζλοντούι με την τεχνολογία των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: euractiv