Μια περιοχή οκτώ φορές στο μέγεθος του Μπαλί έχει καεί στην Ινδονησία τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση της Greenpeace
Η νέα έκθεση της Greenpeace Νοτιοανατολικής Ασίας αποκαλύπτει την συνολική αποτυχία της κυβέρνησης της Ινδονησίας να προστατεύσει τα δάση και την τύρφη από τις φωτιές. Αποκαλύπτει ότι 4,4 εκατομμύρια εκτάρια γης – μια περιοχή 8 φορές μεγαλύτερη από το Μπαλί – έχουν καεί μεταξύ της περιόδου 2015-2019. Η έκθεση δίνει έμφαση σε μερικές από τις πιο καταστροφικές εταιρείες φυτειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς ο πρόεδρος της Joko Widodo που πρόσφατα ψήφισε νόμο που, απειλεί να υπονομεύσει τις περιβαλλοντικές διασφαλίσεις και να επιδεινώσει τον κίνδυνο πυρκαγιών.
Χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, η Greenpeace Southeast Asia διαπίστωσε ότι από το 2015 έως το 2019, 4,4 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν καεί στην Ινδονησία. Περίπου 789.600 εκτάρια αυτής της περιοχής (18%) έχουν καεί επανειλημμένα. Επίσης 1,3 εκατομμύρια εκτάρια (30%) των χαρτογραφημένων καμένων περιοχών μεταξύ 2015 και 2019 βρίσκονται σε παραχωρήσεις φοινικέλαιου και ξυλοπολτού. Το έτος 2019, χειρότερη ετήσια σεζόν πυρκαγιάς από το 2015, πυρκαγιές έπληξαν την Ινδονησία καίγοντας 1,6 εκατομμύρια εκτάρια γης και δασών – μια περιοχή 27 φορές μεγαλύτερη από την ευρύτερη Τζακάρτα.
Τέλος οι 8 από τις 10 εταιρείες ελαιοφοίνικα με τις μεγαλύτερες καμένες περιοχές στις εκτάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί από το 2015 έως το 2019, δεν έχουν λάβει κυρώσεις παρά τις πυρκαγιές που μαίνονται για πολλά χρόνια στις περιοχές των παραχωρήσεών τους.
Σύμφωνα με την Greenpeace oi επιπτώσεις του νέου νόμου στα δάση και τους ανθρώπους θα είναι η αποδυναμωμένη ευθύνη: με τις εταιρείες με πυρκαγιές στις παραχωρήσεις τους να απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ατιμωρησία, καθώς η έννοια της αυστηρής ευθύνης για περιβαλλοντικές βλάβες έχει αποδυναμωθεί. Είναι μια συνταγή για μεγαλύτερες πυρκαγιές που θα συμβούν στο μέλλον, επηρεάζοντας την υγεία, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και επιβαρύνοντας την οικονομική κρίση που επηρεάζει την περιοχή και τον κόσμο.
Επίσης η συμμαχία των Αυτόχθονων Λαών της Ινδονησίας για το Αρχιπέλαγος δήλωσε ότι οι διατάξεις του νόμου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ένα νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης θα μπορούσε να αυξήσει τις ήδη ανεξέλεγκτες χρήσεις γης.
Πηγή: greenpeace.org