Οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, κυμάτων, παλιρροιακών, θερμικών και πλωτών φωτοβολταϊκών, θα έχουν μια σημαντική αύξηση της δυναμικότητας τους κατά την επόμενη δεκαετία και θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν για να προσδιορίσουν τους τομείς συνεργασίας και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις για την επιτάχυνση της προόδου και τη διασφάλιση της ταχείας υιοθέτησης αυτών των πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η παγκόσμια εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική και ωκεάνια ενέργεια θα φτάσει τα 228 GW και τα 10 GW αντίστοιχα έως το 2030.
Το Συνεργατικό Πλαίσιο για την Ωκεάνιά ενέργεια και τις Υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 25 Ιουνίου 2020, κατά τη διάρκεια των οποίων τα Μέλη και τα Κράτη Προσχώρησης παρείχαν στοιχεία σχετικά με το θεματικό πεδίο εφαρμογής του Συνεργατικού Πλαισίου και συμφώνησαν να συμπεριλάβουν σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς σε μελλοντικές συναντήσεις. Αυτή η δεύτερη συνάντηση του Συνεργατικού Πλαισίου, υπό την εποπτεία του Πρεσβευτή H.E, Akau’ola, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τόνγκα στο IRENA, συμπεριελάμβανε συμμετοχή, πληροφορίες και υποστήριξη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) και την Ocean Energy Europe (OEE).
Τα μέλη συμφώνησαν σε 13 θέματα για το Συνεργατικό Πλαίσιο, στους τομείς της τεχνολογικής ανάπτυξης, της έρευνας και της καινοτομίας, των κινήτρων της αγοράς και της βιωσιμότητας. Τα θέματα περιλαμβάνουν αναλύσεις σχετικά με την επιτάχυνση της μείωσης του κόστους της τεχνολογίας, την ολοκλήρωση του δικτύου, τη χαρτογράφηση πόρων και τη σύνδεση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις τεχνολογίες Power–to-X. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης τον σημαντικό ρόλο του IRENA και του Συνεργατικού Πλαισίου στην προώθηση μιας παγκόσμιας ατζέντας υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε άλλους σχετικούς διεθνείς χώρους, όπως η G20 και η COP26.
Τα μέλη του IRENA συμφώνησαν επίσης σχετικά με τους τρόπους μελλοντικών συναντήσεων στο πλαίσιο του Συνεργατικού Πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της Ιταλίας και της Τόνγκα ως συντονιστών.
Πηγή: irena.org