Η βιοποικιλότητα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, λένε οι ειδικοί, σημειώνοντας τον κίνδυνο για τον καταστροφικό αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Το 55% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 41,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξαρτάται από υπηρεσίες βιοποικιλότητας και οικοσυστήματος υψηλής λειτουργίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο από την Swiss Re, την ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία.
Παρόλα αυτά, το ένα πέμπτο των χωρών του κόσμου κινδυνεύει από την κατάρρευση του οικοσυστήματος, προσθέτει η έκθεση, λέγοντας ότι είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο πλησιάζουν ένα «σημείο αιχμής» της βιοποικιλότητας όπου ουσιαστικές υπηρεσίες όπως η παροχή τροφίμων κινδυνεύουν να διαταραχθούν.
Η βιοποικιλότητα μειώνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (19 Οκτωβρίου) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδειξε ότι η Ευρώπη δεν προσεγγίζει κανέναν από τους στόχους της για τη βιοποικιλότητα του 2020, με το 81% των οικότοπων να έχουν «φτωχή» ή «κακή» διαχείρηση.
Μετά την αποτυχία της να τηρήσει την προθεσμία του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η οποία περιέχει νέους φιλόδοξους στόχους για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης.
Αυτοί οι στόχοι πρέπει τώρα να μεταφραστούν στο νόμο και να εφαρμοστούν αυστηρά, λένε οι περιβαλλοντολόγοι.
«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: έχουμε εξαντλήσει τον χρόνο για αναβλητικότητα», δήλωσε ο Sabien Leemans, ανώτερος αξιωματικός πολιτικής για τη βιοποικιλότητα στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.
Πηγή: euractiv.com