Ανησυχία για το μερίδιο των ιδιωτών στην παροχή ρεύματος που απέχει ακόμα από το 50% που είναι ο στόχος και ελπίδες από τη λήξη των διμερών συμβολαίων της ΔΕΗ που λήγουν στα τέλη του έτους φαίνεται ότι εναποθέτει η Κομισιόν σύμφωνα με τη νέα της έκθεση. Ταυτόχρονα κρίνεται ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η διευθέτηση των οφειλών από και προς τον διαχειριστή, ειδικά αυτών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, ενώ γίνεται σαφής αναφορά στη μείζονος – όπως χαρακτηρίζεται στην έκθεση – σημασίας απολιγνητοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την βιώσιμη διαχείριση του ελλείμματος ΕΛΑΠΕ. Από την άλλη ωστόσο τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του target model είναι ιδιαίτερα θετικά.
TARGET MODEL
Θετικά αποτιμά η νέα έκθεση της επιτροπής την εφαρμογή του target model στην Ελλάδα και τη σύζευξη της χώρας με άλλες Ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Mε την εκκίνηση του target model, η Ελλάδα συμμορφώνεται με μια θεμελιώδη υποχρέωσή της απέναντι στην ΕΕ, συμμετέχοντας έτσι στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αίρει τους περιορισμούς στις συναλλαγές, θα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ εθνικών αγορών και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους με ίσους όρους, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ωφεληθεί τελικά ο καταναλωτής. Η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση τιμών με τις ευρωπαϊκές αγορές θα ενισχύσει το βάθος και τη ρευστότητα της εγχώριας αγοράς, θα διευρύνει την πρόσβαση σε οικονομικότερες πηγές ενέργειας και θα διευκολύνει την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέσω εισαγωγής νέων αγορών. Ακόμη αναφέρεται πως η εφαρμογή του target model, θα παρακολουθείται στενά και πως η Ελλάδα έχει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο στη διάθεση της μηχανισμούς γεφύρωσης και προσαρμογής, οι οποίοι όμως θα αίρονται σταδιακά όσο θα ομαλοποιείται το σύστημα τους επόμενους μήνες.
ΔΕΗ
Σχετικά με τη ΔΕΗ και την δέσμευση της Ελληνικής πλευράς, για την εισαγωγή περισσότερων ιδιωτών και την αντιμονοπωλιακή προσέγγιση της παραγωγής λιγνήτη, η Κομισιόν χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την πρόταση που κατέθεσαν οι Ελληνικές αρχές στις 23 Οκτωβρίου.
Η εφαρμογή των μέτρων της πρότασης που αναμένει έγκριση, πρόκειται να ξεκινήσει το 2021. Λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την (εδώ και καιρό ειλημμένη) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το χρονοδιάγραμμα «στενεύει». Σε αυτή την κατεύθυνση η επιτροπή καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να εναρμονίσει τις ενέργειας των επιμέρους αρμόδιων αρχών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Θετικά αποτιμάται η πτωτική τάση του μεριδίου συμμετοχής της ΔΕΗ που κατέγραψε το ποσοστό του 64,3%, αλλά απέχει ακόμη από τον στόχο του 50%.
Δεδομένου ότι ορισμένα διμερή συμβόλαια της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής τάσης, λήγουν στα τέλη του 2020, αναμένεται ότι τυχόν νέα συμβόλαια θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις συνθήκες της αγοράς και θα διευκολύνουν τη ρευστότητα της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας παράλληλα ισορροπημένες διασφαλίσεις και στα δύο συμβαλλόμενα μέρη.
ΕΛΑΠΕ
Στην έκθεση της η Κομισιόν, αναφέρει για τον ΕΛΑΠΕ, πως απαιτείται η εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και την επιτυχή ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Είναι επιτακτική, σύμφωνα με την έκθεση, η διευθέτηση των οφειλών από και προς τον διαχειριστή, ειδικά αυτών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα ρευστότητας.
ΑΠΟΛΙΓΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η έκθεση αναφέρθηκε στο σχέδιο απολιγνητοποίησης που συντάχθηκε με δημόσια διαβούλευση και αφορά κυρίως την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Το σχέδιο απολιγνητοποίησης αποτελεί στόχο μείζονος σημασίας, καθώς αφορά την επόμενη μέρα αυτών των περιοχών και πρέπει να βασιστεί στους πυλώνες της καθαρής ενέργειας, της βιομηχανίας, της έξυπνης γεωργικής παραγωγής, του αειφόρου τουρισμού, καθώς και της τεχνολογικής κατάρτισης