Σημαντικό βήμα από τη ναυτιλιακή κοινότητα για την προστασία των κητωδών στην Ελλάδα

Οι συγκρούσεις πλοίων κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, του τόξου που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τη Ρόδο, είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα

Η υψηλής οικολογικής σημασίας περιοχή φιλοξενεί περίπου 250 άτομα του απειλούμενου φυσητήρα (Physeter macrocephalus) και είναι σημαντική για την επιβίωσή του στην ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια περιοχή, όμως, αποτελεί και διαδρομή συχνής διέλευσης πλοίων, με αποτέλεσμα οι φυσητήρες να κινδυνεύουν καθημερινά.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί πως συγκεκριμένες, στοχευμένες ρυθμίσεις για τη διέλευση των πλοίων μπορούν να μειώσουν δραστικά τη θνησιμότητα των απειλούμενων κητωδών.

Μία νέα, σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση επετεύχθη πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας των επαφών και ενημερώσεων του WWF Ελλάς και των εταίρων του- Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, OceanCare και Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (International Fund for Animal Welfare/IFAW)- με ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και διέρχονται από την Ελληνική Τάφρο, σχετικά με την παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή καθώς και με τη σημασία λήψης συγκεκριμένων εφαρμόσιμων μέτρων για την αποφυγή συγκρούσεων.

Ο όμιλος της Mediterranean Shipping Company (MSC), ένας από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους παγκοσμίως που διέρχεται από την περιοχή και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής κίνησης πλοίων στην Ελληνική Τάφρο, δεσμεύτηκε να υιοθετήσει πλήρως τα προτεινόμενα μέτρα και συγκεκριμένα να τα ενσωματώσει στις εσωτερικές του λειτουργίες και στους κανονισμούς, με στόχο τη μείωση του κινδύνου των συγκρούσεων.

Αποφάσισε να εφαρμόσει τροποποιήσεις στις διαδρομές που ακολουθούν τα πλοία του για την περίοδο από τα μέσα Απριλίου έως τον Οκτώβριο, κατά την οποία εκτελούνται δρομολόγια με μεγάλη συχνότητα, αποφεύγοντας πλήρως τις προτεινόμενες περιοχές

«Η MSC Cruises δεσμεύεται να υποστηρίξει την υγεία των ωκεανών μας, και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσα από τη συνεργασία με επιστήμονες, ώστε να προσδιοριστούν και να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι με μικρές αλλαγές στα δρομολόγιά μας μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διατήρηση αυτού του σημαντικού πληθυσμού φυσητήρων», δήλωσε η Linden Coppell, Διευθύντρια Αειφορίας στην MSC Cruises.

Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση και τη μείωση της απειλής των συγκρούσεων που παράλληλα συμβάλλει στην ευρύτερη υποχρέωση του ναυτιλιακού τομέα για την προστασία της βιοποικιλότητας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα καλής συνεργασίας, που είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί άμεσα η βιωσιμότητα του πληθυσμού των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο και τη Μεσόγειο και να αντιμετωπιστεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για αυτό το εμβληματικό θαλάσσιο είδος» αναφέρει η Αμαλία Αλμπερίνι, Υπεύθυνη του θαλάσσιου προγράμματος και Συντονίστρια της πρωτοβουλίας εκ μέρους του WWF Ελλάς.

Η MSC, δίνει το παράδειγμα ως ναυτιλιακός όμιλος, δίνοντας οδηγίες στα πλοία της να αποφεύγουν κρίσιμες για τους φυσητήρες περιοχές κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου. Με τη συμμετοχή και άλλων ναυτιλιακών εταιρειών στην πρωτοβουλία αυτή, ο κίνδυνος των συγκρούσεων με τους φυσητήρες στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 70%.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, η WWF Ελλάς θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς τις διεθνείς και ελληνικές εταιρείες για την ευαισθητοποίηση και την περαιτέρω υποστήριξη της υιοθέτησης και εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων.

Πηγή- Αναδημοσίευση: WWF Ελλάς και Ναυτικά Χρονικά

energyfeed.gr

Recent Posts

Κυρ. Πιερρακάκης: Αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Το 2019, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, ήταν απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειαζόταν ένα…

3 mins ago

Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος: Επόμενα βήματα και νέα μέτρα στήριξης

Η Eurostat θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη (και…

15 mins ago

ΑΔΜΗΕ: Περισσότερο από 1.000% αυξήθηκαν οι νέες ΑΠΕ το 2021

Υπερδεκαπλασιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εξασφάλισαν σύνδεση με το Σύστημα…

37 mins ago

Σκρέκας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας

«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών»,…

43 mins ago

Καραγιάννης: Επιπλέον 2.000 δέντρα στην Αθήνα, στη γραμμή 4 του Μετρό

«Με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μνημόνιο συνεργασίας για επιπλέον 2.000 δέντρα με την…

1 hour ago

Ψηφιακή πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Βόλβης

Τη δυνατότητα υιοθεσίας αδέσποτου ζώου δίνει στους φιλόζωους ο Δήμος Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη, μέσω της…

2 hours ago