Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΔΕΗ: Mega – επενδύσεις έως 700 εκατ.ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας

Σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 500- 700 εκατ.ευρώ δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην αποθήκευση ενέργειας με στόχο να ενισχύσει το portfolio των έργων της και να επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό της. Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 8 συνολικά αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας με τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη να αποτελούν τους πρώτους σταθμούς του «πράσινου» μετασχηματισμού της εταιρείας.

Τα έργα αναμένεται να αναπτυχθούν σε περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση, οι οποίες έχουν ήδη μελετηθεί και εξυπηρετούν τον επενδυτικό προσανατολισμό της εταιρείας και τις ανάγκες του συστήματος ηλεκτρισμού. Η ισχύς των 8 έργων αγγίζει το 1GW με δυνατότητα αποθήκευσης συνολικής ενέργειας 3 GWh.

Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε προσεκτική ανάλυση των τεχνολογικών και επενδυτικών χαρακτηριστικών της νέας αυτής αγοράς, γι αυτό και οι αιτήσεις αφορούν πλήθος μονάδων αποθήκευσης και σε διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις. Στόχος είναι να μεγιστοποιήσουν τόσο το επενδυτικό όφελος για την επιχείρηση, όσο και την αποτελεσματικότητα λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας.

Τα εν λόγω έργα εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας για τον πράσινο μετασχηματισμό της και τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου. Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου και του καθεστώτος αποζημίωσης των έργων αυτής της κατηγορίας, ο τομέας της αποθήκευσης έχει συγκεντρώσει ήδη μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις μέχρι τώρα αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ΡΑΕ να ξεπερνούν τα 3 Γιγαβάτ.

Σε αυτή τη λογική κινούνται και οι αιτήσεις που κατέθεσε η ΔΕΗ. Το σκέλος της αποθήκευσης είναι η μια πτυχή της στρατηγικής της, η άλλη είναι η συνεχής αναζήτηση ευκαιριών στις ΑΠΕ, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ειδικότερα, η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει αιτήσεις έκδοσης βεβαίωσης παραγωγής για συμβατικά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 600 MW. Το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών της επιχείρησης περιλαμβάνει υπό ανάπτυξη έργα που ξεπερνούν τα 6,5 GW εκ των οποίων τα 2,6 GW είναι φωτοβολταϊκά, με την εισηγμένη να έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή εντός 20 μηνών έργα ισχύος 500 MW. Στόχος παραμένει η συνολική εγκατάσταση 1,5 GW έως το 2024.

Καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση του βηματισμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην αγορά των ΑΠΕ πρόκειται να διαδραματίσει και η συνεργασία με την γερμανική RWE. Υπενθυμίζεται πως οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευθεί για την από κοινού κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2 GW, για τα οποία αναμένεται να επενδυθούν κεφάλαια κοντά στο 1 δις.ευρώ. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε έργα στη Δυτική Μακεδονία.

 

liberal

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Προσφορές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καλούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για την κατασκευή του νέου μέγα- φωτοβολταϊκού πάρκου που κατασκευάζει στην Πτολεμαίδα η ΔΕΗ...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Μεγάλα projects στο χώρο των ΑΠΕ έχουν δρομολογήσει οι εταιρείες «Ιδέα Φως» και «Ιδέα Επενδύσεων». Μόνο πέρυσι, οι δύο εταιρείες συγκέντρωσαν βεβαιώσεις παραγωγού για...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Τον δρόμο για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 7 δισ. ευρώ με την εγκατάσταση 2.000 MW αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες έως το 2030 ανοίγει...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου αποθήκευσης ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία πραγματοποιήθηκε, χθες, με την έκδοση της υπουργικής απόφασης...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook