Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

Uncategorized

Μαυροβούνιο: Το κλείσιμο του ΑΗΣ Pljevlja θα αυξήσει κατά 25% την τιμή του ρεύματος

Το Μαυροβούνιο προετοιμάζει μια νέα ενεργειακή στρατηγική, η οποία θα δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα, ενώ το εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος της χώρας (NECP), το οποίο εκπονείται, θα ορίσει προθεσμία για την κατάργηση του άνθρακα.

Ο πρωθυπουργός Zdravko Krivokapić δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει δεσμευτεί να κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα. «Οι μηδενικές εκπομπές στον ενεργειακό τομέα έως το 2030, μια πρωτοβουλία του κόμματος της αντιπολίτευσης Pokret za Promjene, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, δεδομένου ότι είναι σύμφωνο με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως υποψήφια χώρα, το Μαυροβούνιο έχει αποδεχτεί την υποχρέωση εναρμόνισης του ενεργειακού του τομέα με την πολιτική της ΕΕ.»

Είπε επίσης ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις υποσχέσεις, γιατί θα ήταν ευκολότερο για τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει το 2021 ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2030, αλλά αυτό θα ήταν και ανεύθυνο και λανθασμένο.

Το κλείσιμο του Pljevlja σημαίνει αύξηση 20-25% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυτή τη στιγμή, το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη στην πόλη Pljevlja θα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, θα αυξήσει τις τιμές για τους πολίτες και τις εταιρείες κατά 20-25%, θα φέρει περίπου 1.200 απολύσεις, μειώνοντας παράλληλα το ΑΕΠ της χώρας και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Για εμάς, επομένως, το βασικό ερώτημα, είναι πώς να αντικαταστήσουμε τον σταθμό Pljevlja 225 MW, ο οποίος παρέχει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και εξασφαλίζει σταθερότητα σε ολόκληρο το σύστημα, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός εκπομπός CO2, δήλωσε ο Krivokapic.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται ανάπτυξη διαφορετικών τεχνολογιών την επόμενη περίοδο, όπως η υδροηλεκτρική μονάδα (HPP) Komarnica, το φωτοβολταϊκό πάρκο Briska gora και τα αιολικά πάρκα Gvozd και Brajići, ενώ προετοιμάζεται η υποβολή προσφορών για τον ηλιακό σταθμό Velje brdo.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Η ΔΕΗ θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευελιξία, σταθμίζοντας τις εξελίξεις στην διεθνή και εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Τον νομό Κοζάνης επισκέφτηκαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης. Μαζί ήταν ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Μπρατάκος και ο Γραμματέας Οργανωτικού...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, υποστήριξε εσχάτως ότι η αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα (από 10% στο 30%) είχε ως...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στην εκπομπή “First from the West” συζητάμε για το «Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος και το περιβάλλον» με το Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας,...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook