Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

Uncategorized

Στην Energean και επίσημα το 100% της παραχώρησης των Ιωαννίνων

Τον τρίτο κατά σειρά συνεταίρο αναζητεί η Energean για την παραχώρηση της χερσαίας περιοχής των Ιωαννίνων, όπου και επίσημα από προχθές παραμένει μόνη.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας με απόφαση του ενέκρινε τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής 60% της «Repsol Exploracion Ioannina S.A.» στη σύμβαση μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα» στην Energean Oil & Gas.

Ειδικότερα, μετά το σχετικό αίτημα των δύο εταιρειών που υποβλήθηκε στις 10 Μαρτίου 2021 και τη θετική εισήγηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων αναφορικά με την μεταβίβαση και αλλαγή εντολοδόχου της σύμβασης, που υπεβλήθη στις 22 Ιουλίου, παρέχεται η έγκριση για την εν όλω μεταβίβαση του συνόλου των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της «Repsol Exploracion Ioannina S.A.» στην Energean, έτσι ώστε το ποσοστό συμμετοχής της τελευταίας στη συγκεκριμένη σύμβαση μίσθωσης να ανέλθει στο 100%.

Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, οφείλουν, έως τις 30.09.2021, να υποβάλουν στην ΕΔΕΥ επικυρωμένο αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης της μεταβίβασης, τροποποιημένη τραπεζική εγγύηση, εφόσον απαιτείται η αντικατάστασή της, καθώς και κάθε άλλο τυχόν έγγραφο μεταβίβασης που προβλέπεται στη σύμβαση μίσθωσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι «σε περίπτωση μη προσήκουσας και εμπρόθεσμης υποβολής των εγγράφων και δικαιολογητικών, παύει αυτοδικαίως να ισχύει η παροχή έγκρισης».

Η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η αποχώρηση από κοινού με την Energean από το project  της  Αιτωλοακαρνανίας άνευ ανταλλάγματος, και ακολούθησε τον Ιούλιο η φυγή των Ισπανών από το μπλοκ του Ιονίου, όπου είχε το 50% και το μάνατζμεντ.

Όσον αφορά τα Ιωάννινα, η Repsol ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνεταίρος της Energean. Η συγκεκριμένη σύμβαση μίσθωσης κυρώθηκε το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas (80%)-Petra Petroleum (20%). Η τελευταία όμως αποχώρησε και το 2017 εμφανίστηκε η Repsol, η οποία και απέκτησε το 60% στο κοινοπρακτικό σχήμα ως διαχειριστής του έργου.

Η πλήρης αποχώρηση της Repsol από τα projects έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής της με στόχο την στροφή σε «πράσινα» έργα και το δραστικό περιορισμό των επενδύσεων του ισπανικού ομίλου στον τομέα έρευνας και παραγωγής (E&P), απόρροια της οποίας ήταν η εγκατάλειψη 20 εκ των 34 έργων στα οποία συμμετείχε.

Πάντως η Energean είναι σαφές ότι πλέον αναζητεί έναν αντίστοιχα έμπειρο partner προκειμένου να λάβει απόφαση παραμονής. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε είχε υποβληθεί και εγκρίθηκε από την ΕΔΕΥ παράταση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών έως τις 3 Οκτωβρίου του 2021.

Η κίνηση των ΕΛΠΕ

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια αρνητική συγκυρία για το θέμα της έρευνας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με εξαίρεση τα πολλά υποσχόμενα «οικόπεδα» της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν επίσης την αποχώρησή τους από τις χερσαίες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αιτιολόγησε την κίνηση αυτή τονίζοντας ότι «εστιάζει τις προσπάθειές στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της», ενώ προσθέτει ότι «συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα».

Όπως προαναφέρθηκε, πάντως, η περίπτωση της Κρήτης εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόσο σε επίπεδο προσδοκιών, όσο και των εμπλεκομένων εταιρειών, καθώς το project έχουν αναλάβει οι ExxonMobil και Total, -δηλαδή δύο εκ των πρωταγωνιστών της διεθνούς αγοράς-, που κατέχουν από 40% και τα ΕΛΠΕ 20%.

Πέραν αυτής, όμως, είναι σαφές ότι προκύπτει ανάγκη μιας νέας συνολικής στρατηγικής προσέγγισης για την υπόθεση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

 

newmoney

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ βρέθηκε καλεσμένος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για...

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Στη 14η σύνοδο του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Κυρώθηκε πρόσφατα, με διευρυμένη πλειοψηφία, η σύμβαση επέκτασης της υπόγειας δεξαμενής στη νότια Καβάλα στον σημερινό παραχωρησιούχο Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος της διύλισης στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, αναφέρθηκε η κα Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook