Ευρώπη και ψηφιακή μετάβαση- Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή»

Από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Επιτροπή έθεσε ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες τώρα, αλλά και τα επόμενα χρόνια να μπορούν να δρέπουν τα οφέλη της σύγχρονης εποχής χωρίς αποκλεισμούς. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία της COVID-19 και η ψηφιακή μετάβαση, από στόχος, έγινε αναγκαιότητα.

Τα ευρωπαϊκά όργανα, πιστά στον ρόλο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες, δημιούργησαν, σε αυτό το πλαίσιο, τάχιστα τις συνθήκες εκείνες που επέτρεψαν στην οικονομία και την κοινωνία να σταθούν όρθιες. Η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, η εργασία, οι αγορές και οι συναλλαγές, σε συντονισμό με τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν γρήγορα και σε τεράστιο εύρος στην ψηφιακή σφαίρα, χωρίς προβλήματα.

Αυτό συνέβη ακριβώς επειδή υπήρξε στενή συνεργασία τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και μεταξύ των θεσμών και των κρατών μελών. Με αυτό ως εφόδιο και εξαιτίας όλων των πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, η Ευρώπη σήμερα πλησιάζει όλο και περισσότερο στους στόχους της και συγκεκριμένα στην ανάδειξή της σε παγκόσμιο πρότυπο για την ψηφιακή οικονομία.

Προς αυτό συμβάλλει σημαντικά η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή», η οποία από την σύλληψη της είχε στον πυρήνα της να καταστήσει την ψηφιακή μετάβαση επωφελή για όλους και κυρίως για τους Ευρωπαίους πολίτες και για τις επιχειρήσεις.

Ο πρώτος άξονας είναι «η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου». Αυτός περιλαμβάνει τις ενέργειες για τη προστασία των ανθρώπων από κυβερνοαπειλές, τις επενδύσεις σε ψηφιακές ικανότητες για όλους τους πολίτες, την εξασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με τρόπους που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και κερδίζει την εμπιστοσύνη τους.

Δεύτερος πυλώνας είναι η «δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία». Ο στόχος αυτός αφορά σε κίνητρα επέκτασης σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω χρηματοδότησης, σε νόμους προστασίας ηλεκτρονικού εμπορίου από online πλατφόρμες και στη θέσπιση κατάλληλων κανόνων για την ψηφιακή οικονομία γενικότερα. Επιπλέον, περιλαμβάνει ενέργειες για πρόσβαση των πολιτών και επιχειρήσεων σε υψηλής ποιότητας δεδομένα, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Πρόσφατα δε επετεύχθη και πολιτική συμφωνία για την προώθηση της κοινοχρησίας δεδομένων και την υποστήριξη ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων.

Ο τρίτος άξονας είναι η «ανοικτή, δημοκρατική και βιώσιμη κοινωνία». Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας που θα προωθεί τη στοχευμένη έρευνα, διάγνωση και θεραπεία, την ενδυνάμωση των πολιτών για τον καλύτερο έλεγχο και την προστασία των δεδομένων τους, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και την ενίσχυση της ποικιλίας και της αξιοπιστίας του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης, αλλά και ενέργειες ώστε να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Παράλληλα, όραμα της Ευρώπης είναι και η ανάδειξή της σε παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η Ευρώπη διαθέτει άριστα ερευνητικά κέντρα, ασφαλή ψηφιακά συστήματα και ισχυρή θέση στους τομείς της ρομποτικής, καθώς και σε ανταγωνιστικούς τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών ώστε να το πετύχει.

Στη λογική της μετάβασης σε έναν ψηφιακό κόσμο, το 2020 η Επιτροπή πρότεινε δύο πρωτοποριακά κείμενα: το Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές και το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Το πρώτο κείμενο τεχνολογικής νομοθεσίας, θεσπίζει ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων προκειμένου οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί να αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους πιο δίκαια.

Αντίστοιχα, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες περιλαμβάνει κανόνες για τις διαδικτυακές υπηρεσίες διαμεσολάβησης και τις επιφορτίζει με την ευθύνη να αφαιρείται γρήγορα το παράνομο περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους. Και τα δύο κείμενα αποτελούν βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Στρατηγικής και προωθούν την διαφάνεια, την ισότητα και την καινοτομία.

O ψηφιακός μετασχηματισμός θέτει παγκόσμιες προκλήσεις στις οποίες η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί. Το ψηφιακό θεματολόγιο της Προέδρου φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει μία σειρά στοχεύσεων σε ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον που θέτουν τον άνθρωπο στον πυρήνα και αποσκοπούν σε μία Ευρώπη- ηγέτιδα στην παγκόσμια σκηνή.

Πηγή- Αναδημοσίευση: reader.gr

energyfeed.gr

Recent Posts

Δημοσιεύθηκε ο οδηγός του “Εξοικονομώ 2021”

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr ο Οδηγός του "Εξοικονομώ 2021", που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για…

32 mins ago

Επικυρώθηκε η νέα κατεύθυνση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Ψηφίστηκε από την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Με τη απόφαση αυτή,…

49 mins ago

Το αποτρόπαιο θέαμα πρωτοφανούς περιβαλλοντικής ρύπανσης σε παραλίμνια περιοχή Natura

Με ένα αποτρόπαιο θέαμα πρωτοφανούς περιβαλλοντικής ρύπανσης σε παραλίμνια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Natura στην…

1 hour ago

Προσωρινό μέτρο: Πράσινη μετάβαση με ορισμένες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά εξετάζει η Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η Ε.Ε. εξετάζει να επιτρέψει ως προσωρινό μέτρο…

1 hour ago

Τα σημαντικά άλµατα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων

Σημαντικά άλµατα για την προσέλκυση επενδύσεων έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, παρότι ακόμη…

1 hour ago

Ενημερωτική εκπομπή: Απολιγνιτοποίηση ώρα μηδέν

Ενημερωτική εκπομπή που πραγματεύεται το θέμα της απολιγνιτοποίησης και της μεταλιγνιτικής εποχής στην Δυτική Μακεδονία…

22 hours ago