Στη συνέχεια, ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Olaf Kjelsen, μίλησε για τους πολύ στενούς κοινωνικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελβετία και την Ελλάδα, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης έως και σήμερα. «Η Ελβετία δεν έχει κάποιο οικονομικό μοντέλο που θα πρέπει κάποιος να αντιγράψει, αλλά ένα μοντέλο που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους η χώρα του ξεχωρίζει: κυβερνο-ασφάλεια, πράσινες πρακτικές και τεχνολογίες, ψηφιακή μεταρρύθμιση, έρευνα και τεχνολογία, καινοτομία και αποκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας από τις μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια.
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, είπε ότι το μεγάλο μάθημα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση από την κρίση της πανδημίας, είναι ότι δεν γίνεται να σταματά η λειτουργία του κράτους σε περιόδους κρίσης, αλλά αντίθετα κάθε κρίση μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη. «Μπορεί η πανδημία να ανέστειλε κάποιες δραστηριότητες για ένα διάστημα, ωστόσο είναι μία ευκαιρία ώστε να επενδύσουμε χρήματα σε τομείς που χρειάζονταν μετασχηματισμό», εξήγησε. Η ψηφιοποίηση του κράτους βοήθησε στο να έχουμε επιστρέψει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε οικονομικά μεγέθη της προ-κρίσης περιόδου, σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας», δεν βιώσαμε πολλές χρεοκοπίες στην αγορά, δεν βιώσαμε πολλές απολύσεις, αλλά αντίθετα είδαμε αρκετούς εργαζόμενους οικειοθελώς να εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους και να αναζητούν νέες.
Ο Νίκος Βέττας, πρόεδρος του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για την ανάγκη να ενσωματωθούν οι νέοι στην αγορά εργασίας, καθώς προκύπτουν πολλές και καλές θέσεις εργασίας από τις «προκλήσεις» της εποχής, κυρίως στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της έρευνας και τεχνολογίας, του κλάδου υγείας και των υψηλών τεχνολογιών. Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε και στον τομέα της Υγείας, και τόνισε ότι η παθογένεια στην Ελλάδα είναι ότι δεν είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένος ο τομέας αυτός. «Θα χρειαστεί να επενδύσουμε περισσότερα για να γίνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα υγείας μας, όπως έγινε πρόσφατα η αρχή με την ψηφιοποίηση του τομέα συνταγογράφησης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους. Ολοκλήρωσε δε, αναφέροντας ότι θα πρέπει να επενδύσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το οικονομικό μοντέλο της χώρας πιο ανταγωνιστικό και που θα μας «θωρακίσουν» καλύτερα στο ενδεχόμενο μελλοντικών κρίσεων.
Επί σειρά ετών, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, υστερούσαμε πολύ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε στην δική του τοποθέτηση ο Ιωάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Στον δημόσιο τομέα, κατά τη δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού, η χώρα μας έχει κάνει άλματα προόδου. «Έχουν γίνει επαναστατικές δράσεις και αλλαγές που επηρεάζουν θετικά την κοινωνία μας» είπε, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται ακόμη αρκετά βήματα, ειδικά στον μετασχηματισμό πόλεων σε «έξυπνες πόλεις» ή στον τομέα της δικαιοσύνης. Τέλος, ανέφερε ότι η συντεταγμένη οικονομική πολιτική και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, είναι στο «σωστό δρόμο» για να μπορέσει μία επιχείρηση να ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ ξεχώρισε το τραπεζικό σύστημα ως τον «μεγάλο ασθενή» της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, είπε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκρίθηκε αρκετά θετικά στην κρίση του κορονοϊού, γιατί υπάρχει μία ισχυρή εγχώρια βάση που καλύπτει περίπου το 60% των απαιτήσεων σε φάρμακα των ασφαλισμένων της χώρας μας. «Πήγαμε πολύ καλά, σε βαθμό που είχαμε και εξαγωγές σε χώρες που παρατηρήθηκαν ελλείψεις». Για την Ελλάδα, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν τα ποσά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να μεταφραστούν σε οφέλη για την εθνική οικονομία, αλλά και τον Έλληνα ασθενή.
«Είμαι ερευνητής του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, επικεφαλής του τομέα τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος, και αναφέρθηκε στον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι εντυπωσιακές και πλέον βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτού του μετασχηματισμού και στη χώρα μας […] Το παιχνίδι αλλάζει και οι ευκαιρίες είναι πάρα πολλές. Το είδαμε στην περίοδο της πανδημίας, με την τεχνολογία για τα εμβόλια», σημείωσε. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.
Ο Ορέστης Τσακαλώτος, εκτελεστικός πρόεδρος της Qualco, είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που καθυστερούν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, είναι η έλλειψη υψηλής ποιότητας κεφαλαίων. «Ενώ σταδιακά οικοδομείται μία σχέση εμπιστοσύνης για να λυθούν τέτοια θέματα, στην προσπάθεια χάνονται χρόνια και ολόκληρες γενιές», καθώς υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην χορήγηση πίστωσης. Υπάρχει ακόμη τεράστιο θέμα στην χορήγηση δανείων και πρέπει οι τράπεζες να επιστρέψουν σε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους επιχειρηματίες. Η τεχνολογία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα, όμως πρέπει να αλλάξει και η κουλτούρα που επικρατεί. «Χρειάζεται μία αλλαγή στο επιστημονικό προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη που επιταχύνθηκε με την κρίση του κορονοϊού, είναι ένα καλό βήμα που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Πηγή- Αναδημοσίευση: ΑΠΕ- ΜΠΕ και insider