Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν στη κατασκευή νέου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου

Η νέα ενεργειακή διασύνδεση του Ισραήλ με την Αίγυπτο αποτελεί καταλυτικό παράγοντα της εμβάθυνσης των διμερών τους σχέσεων αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος σύναψαν συμφωνία για τη κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο απευθείας από το Ισραήλ στην Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αγωγός θα εκκινεί από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και θα συνδέεται με το εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου, στην Αίγυπτο.

Η εν λόγω συμφωνία χαρακτηρίζεται ιστορική και η επίσκεψη του υπουργού Tarek El-Molla στο Ισραήλ λαμβάνει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ- Αιγύπτου. Στο πρόσφατο παρελθόν, η εταιρεία Noble με έδρα τις ΗΠΑ και η ισραηλινή Delek (κοινοπραξία που ηγείται της ανάπτυξης του Λεβιάθαν και του πεδίου Tamar), προχώρησαν σε μια πενταετή συμφωνία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αιγυπτιακή Dolphinus Holdings, για την προμήθεια 64 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Τότε, ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, είχε χαρακτηρίσει αυτή την εξέλιξη ως τη πιο σημαντική από τη Συμφωνία Ειρήνης Ισραήλ- Αιγύπτου (1979).

Οι δυο χώρες, είναι μέλη του EastMed Gas Forum μαζί με την Ελλάδα και τη Κύπρο. Πρόκειται για τον επίσημο διεθνή οργανισμό, ο οποίος έχει αναλάβει την προώθηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το EastMed Gas Forum στοχεύει και στην υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, με κεντρικό στόχο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, καθώς η ζήτηση για το φυσικό αέριο βαίνει αυξανόμενη. Πράγματι, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών επιχειρούν τη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, μειώνοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως είναι ο άνθρακας και το πετρέλαιο.

Σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζεται η σημασία του φυσικού αερίου ως κρίσιμου μεταβατικού καυσίμου που διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση, μέσω της δραστικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού σχεδιάζεται μέσω των νέων οδών προμήθειας από τα κοιτάσματα των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Αίγυπτος, ηγήθηκε της ιδρύσεως του EastMed Gas Forum και συνεχίζει να προωθεί τις εξαγωγές από τα πλούσια κοιτάσματά της (λχ. από το Zohr). Σε αυτό το στοιχείο προστίθεται και το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός της επαναλειτουργίας του εργοστασίου LNG στη Damietta, έπειτα από οκταετή διακοπή. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η στενότερη προσέγγιση του Ισραήλ και της Αιγύπτου αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, στη διατήρηση τη ειρήνης και στη προώθηση της ασφάλειας στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι εσχάτως κυρώθηκε από την ελληνική βουλή το καταστατικό του EastMed Gas Forum. Το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος της χώρας μας επισήμανε ρητώς ότι: «Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς που θα επιτρέψουν στις χώρες να αξιοποιήσουν το μεγάλο ενεργειακό δυναμικό της περιοχής προς όφελος των πολιτών τους».

Αυτές οι εξελίξεις, αποτελούν ασπίδα απέναντι στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που βρίσκεται σε συμφωνία με τον Εθνικό Όρκο (Misak-ı Millî). Τέλος, αίτημα ένταξης στο EastMed Gas Forum υπέβαλλαν πριν λίγους μήνες και οι ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος της περιφερειακής αυτής συνεργασίας. Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Antony Blinken, αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της συνεργασίας στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία φαίνεται πως ενισχύεται περαιτέρω κατόπιν των νέων εξελίξεων μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

energyfeed.gr

Recent Posts

Προειδοποίηση IEΑ: Οι εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά

Έπειτα από μια ιστορική μείωση πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, οι εκπομπές CO2 του…

3 hours ago

ΑΔΜΗΕ: Αλλαγή σύνθεσης ΔΣ – Υπέβαλε την παραίτησή του ο Χρ. Αγιακλόγλου

Η (ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ) ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό, ότι ο κ. Χρήστος Αγιακλόγλου, Πρόεδρος του…

4 hours ago

Παρέλαση… μνηστήρων για τρία λιμάνια, το καλοκαίρι οι προσφορές

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσελκύουν οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για…

4 hours ago

«Πονοκέφαλος» το έλλειμμα στις ΑΠΕ παρά το «χαράτσι» στους παραγωγούς

Μόνο αν επιβεβαιωθούν όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Ενέργειας θα αποφευχθούν νέα ελλείμματα και…

7 hours ago

Αδ. Γεωργιάδης: Πολιτική η κριτική για τον ρόλο του ΤΕΕ στα δημόσια έργα

«Κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση, στην αξιολόγηση ενός δημοσίου έργου, κοστίζει όχι μόνο στη δημόσια οικονομία,…

8 hours ago