Η ενεργειακή πολιτική της Κροατίας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία έτη, με βάση τους στόχους της ενεργειακής της ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Έμφαση δίνεται στο έντονο ενδιαφέρον της χώρας για τη σύνδεση με τον Trans Adriatic Pipeline, μέσω του Ionian-Adriatic Pipeline.
Ο αγωγός Ιωνίου- Αδριατικής (Ionian-Adriatic Pipeline) είναι ένας προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο οποίος θα εκκινεί από τη πόλη Fier της Αλβανίας και μέσω του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, θα φτάνει στη πόλη Split της Κροατίας. Στη πόλη Fier, ο αγωγός Ιονίου- Αδριατικής (IAP) θα συνδέεται με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP). Στη πόλη Split, ο αγωγός θα συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατία και επίσης, με νέες υποδομές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού Krk LNG. Το μήκος του αγωγού θα είναι περί τα 516 χιλιόμετρα και θα είναι αμφίδρομης ροής. Η χωρητικότητά του θα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (180 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως.
Η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG υπέγραψε μνημόνια συμφωνίας με τους των Plinacro (Κροατία), BH-Gas (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) αλλά και με τις κυβερνήσεις του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Οι δυο αγωγοί TAP (Trans Adriatic Pipeline) και IAP (Ionian-Adriatic Pipeline) είναι έργα στρατηγικής σημασίας γιατί αποτελούν αμφότεροι διαφορετικούς οδούς μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, μειώνεται η εξάρτηση των χωρών (μέσα από τις οποίες διέρχονται και προμηθεύουν) από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αναφορικά δε με την ενεργειακή ασφάλεια της Κροατίας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της χώρας για τη σύνδεση με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, μέσω του Ionian- Adriatic Pipeline.
Η ενίσχυση των συνδέσεων των δικτύων με το περιβάλλον, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της συμμετοχής στα περιφερειακά στρατηγικά έργα, είναι σημαντικοί στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, ως σημαντικού μεταβατικού καυσίμου προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Ο υπουργός οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης της Κροατίας, Tomislav Ćorić, τόνισε εσχάτως ότι η ενεργειακή πολιτική της Κροατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία έτη. Κατόπιν της υιοθετήσεως της στρατηγικής για την ενεργειακή ανάπτυξη της Δημοκρατίας της Κροατίας έως το 2030 (Energy Development Strategy of the Republic of Croatia until 2030) και του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (National Energy and Climate Plan- NECP), η Κροατία σημειώνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν.
Ο τερματικός σταθμός Krk LNG ενισχύει σημαντικά τη γεωστρατηγική θέση της Κροατίας και σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Tomislav Ćorić, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις υποδομών στον τομέα της ενέργειας στη Κροατία τα τελευταία 30 χρόνια.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ilham Aliyev, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του TAP επιτρέπει την υλοποίηση του αγωγού Ιωνίου- Αδριατικής και δήλωσε πως: «Έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνια συνεννόησης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όταν κατασκευαστεί ο αγωγός Ιωνίου- Αδριατικής, θα μας επιτρέψει να διαφοροποιήσουμε τις εφοδιαστικές οδούς και ταυτόχρονα, θα παρέχουμε πρόσθετες ευκαιρίες για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όταν μιλάμε για διαφοροποίηση, το έργο μας παρέχει διαφοροποίηση όχι μόνο των οδεύσεων αλλά και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, με την ολοκλήρωση του TAP και την επακόλουθη κατασκευή του αγωγού Ιωνίου- Αδριατικής, ενισχύεται η δυναμική του Νότιου Διαδρόμου (Southern Gas Corridor- SGC) και επομένως, αυξάνεται η σημασία της συμβολής αυτού τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια όσο και στην απεξάρτηση των Δυτικών Βαλκανίων από τον άνθρακα.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων