Στην κατασκευή νέων δικτύων παροχής φυσικού αερίου προχωρά η ΔΕΔΑ μέσω των αναδόχων που έχουν προκύψει από τους σχετικούς διαγωνισμούς που ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο. Ταυτόχρονα «τρέχουν» και μελλοντικές δημοπρασίες για την επέκταση του δικτύου.
Ειδικότερα η ΔΕΔΑ προωθεί τη δημοπράτηση των δικτύων σε συνολικά 18 πόλεις, οι οποίες αφορούν τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εναπομείνασες δημοπρατήσεις για τις παραπάνω Περιφέρειες αναμένονται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τις υπόλοιπες περιφέρειες (Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου).
Πρόκειται για δημοπρατήσεις και έργα που μπορούν να χαρακτηριστούν «express», καθώς εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Πλάνων (ΠΕΠ) και στόχος της ΔΕΔΑ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέσα στο 2023.
Ανάδειξη μειοδοτών για τις τέσσερις πρώτες πόλεις- Ακολουθούν άμεσα Καβάλα και Ορεστιάδα
Ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία εγκαινίασε τον «χορό» των δημοπρατήσεων με τα δίκτυα στην Ξάνθη, την Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Καβάλα και την Ορεστιάδα. Συνολικά θα κατασκευαστούν 496 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 61,8 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Για τους διαγωνισμούς που αφορούν τις πόλεις Ξάνθη και Δράμα, καθώς και Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή έχουν ήδη οριστεί ως ανάδοχοι οι ΑΚΤΩΡ και AVAX αντίστοιχα, ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί η δημοπράτηση για την Καβάλα (με την ανάδειξη του μειοδότη να αναμένεται στις 10 Φεβρουαρίου) και η Ορεστιάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη δημοπράτηση καθώς εγκρίθηκαν τα σχετικά τεύχη.
Σε δημοπράτηση Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς
Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία το δίκτυο της ΔΕΔΑ θα επεκταθεί κατά 340 χιλιόμετρα με τον προϋπολογισμό του έργου να υπολογίζεται στα 44,8 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας).
Οι πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας, στις οποίες θα «ταξιδέψει» το φυσικό αέριο, είναι η Κατερίνη, η Αλεξάνδρεια, οι Σέρρες, και το Κιλκίς για τις οποίες έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία για τη Βέροια και τα Γιαννιτσά αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Μειοδότες για Χαλκίδα, Θήβα και Λαμία
Το δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Στερεά Ελλάδα θα επεκταθεί κατά 328 χιλιόμετρα, ενώ το κόστος των έργων ανέρχεται συνολικά στα 48 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Ανάδοχος για τα δίκτυα στη Λαμία ορίστηκε η κοινοπραξία Intrakat-ΕΡΓΩ, ενώ η ΤΕΚΑΛ ανέλαβε τα έργα για τη Χαλκίδα και τη Θήβα. Όσον αφορά τη Λιβαδιά, το Καρπενήσι και την Άμφισσα, η ΔΕΔΑ αναμένει μόνο την απαραίτητη έγκριση από την Περιφέρεια.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων