Κινητικότητα στην αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, παρά την αναβολή των σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Κρήτης από την κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ.
Σεισμικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Ιόνιο τις προηγούμενες εβδομάδες, από τα Ελληνικά Πετρέλαια, για το μπλοκ του Κυπαρυσιακού Κόλπου και του οικοπέδου στα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας.
Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, δε βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για τον όμιλο ΕΛΠΕ, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε τη νέα του στρατηγική με έμφαση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Εντούτοις τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στην διενέργεια των σεισμικών ερευνών, δίνοντας το στίγμα ότι η συγκεκριμένη αγορά και δραστηριότητα δεν βγαίνει εκτός από το κάδρο των στόχων ανάπτυξης του ομίλου.
Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διεθνούς συνεδρίου για τους υδρογονάνθρακες στην Αίγυπτο.
“Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, προκειμένου να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση από χώρες εκτός της ΕΕ, με τις οποίες ενδεχομένως να μην έχουμε την ίδια οπτική σε όλα τα θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας”, τόνισε η κ. Σδούκου στην εκδήλωση EGYPS 2022- ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια της πετρελαϊκής βιομηχανίας
Πρόσθεσε ότι, η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεξερεύνητη χώρα, ιδίως σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλο και πολύ μεγάλο βάθος. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στις πρόσφατες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μπλοκ σε δυτικά σημεία της χώρας στο Ιόνιο.
“Παραμένουμε ανοιχτοί και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή νέων διεθνών εταιρειών, προκειμένου να χτίσουν ισχυρές συμμαχίες με υφιστάμενους επενδυτές” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην EGYPS 2022 συμμετείχε και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ο επικεφαλής της Αριστοφάνης Στεφάτος.
Πηγή: Capital.gr