Η απόφαση που πάρθηκε από τη συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ+ αφορά τη μείωση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου κατά 75.000 bpd σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου για το μήνα Φεβρουάριο. Ενδεικτική του χάσματος που υπάρχει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, είναι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή της παραγωγής της κατά 1 εκατ. Bpd για τον Φεβρουάριο. Έτσι, ενώ τα επίπεδα περικοπών θα ήταν 7.125.000 bpd η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας αυξάνει το συνολικό μέγεθος περικοπών στα 8.125.000 bpd. Υπενθυμίζεται πως αυτά τα μεγέθη περικοπών έχουν σημείο αναφοράς τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα χέρια της τρίβει η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου, καθώς από την στάση που κρατούσαν τα στελέχη της και από τις δηλώσεις που έκαναν την περίοδο των σκληρών περιορισμών, πολλοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως οι αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου πάνε για λουκέτο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τα επίπεδα παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πήραν τα πάνω τους μόνο κατά το τρίτο 3μηνο του 2020, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών. Όσο η παραγωγή του ΟΠΕΚ κρατιέται χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από το λειτουργικό κόστος παραγωγής του ακριβότερου αμερικανικού σχιστολιθικού, του οποίου η παραγωγή θα αυξάνεται.
Πολλοί παράγοντες εκτιμούν πως η οποιαδήποτε μεταβολή στην αμερικανική παραγωγή θα έρχεται πάντα μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ, καθώς αυτές ανεβοκατεβάζουν τις διεθνείς τιμές, δεδομένου ότι η επιστροφή της ζήτησης στα προ πανδημίας επίπεδα δεν θα επανέλθει σε μια νύχτα, αν δηλαδή επανέλθει ποτέ.
Ο αργός ρυθμός εμβολιασμών και οι μεταλλάξεις του ιού, κάνουν αβέβαιη την αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου και ο αρχικός ενθουσιασμός της παγκόσμιας βιομηχανίας μετατρέπεται σε συγκρατημένη αισιοδοξία.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων