Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μάρτη, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία να αναδείξει το πρόβλημα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα των χρεώσεων υπέρ τρίτων (χρεώσεις δήμων: Δημοτικά Τέλη/Δημοτικός φόρος/Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΕΡΤ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Ειδικό Τέλος 5‰ υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων).
Ειδικότερα, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι μετά από πολλές καταγγελίες καταναλωτών αλλά και έρευνες που έκανε, έχει επανειλημμένα επισημάνει στα αρμόδια υπουργεία και Αρχές το πρόβλημα των πολύπλοκων, αδιαφανών και μη κατανοητών χρεώσεων, άσχετων με την κατανάλωση ενέργειας. Αποτέλεσμα, οι “φουσκωμένοι λογαριασμοί” τους οποίους δυσκολεύονται να πληρώσουν πολλά νοικοκυριά και ιδίως τα ευάλωτα, ιδιαίτερα τώρα, την περίοδο της πανδημίας.
Υπενθυμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ ότι η ενέργεια είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, εντάσσεται στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και ότι η Ε.Ε. μέσω του πακέτου “Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους” επιδιώκει μία ανταγωνιστική, ευέλικτη και χωρίς διακρίσεις αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τους καταναλωτές στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, με μεγαλύτερη διαφάνεια στους λογαριασμούς και μεγαλύτερη ευελιξία επιλογής, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού και της ενεργειακής πενίας.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι μετά από μελέτη στους λογαριασμούς, διαπίστωσε ότι:
– οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν 10 χρεώσεις από τις οποίες οι 7 είναι άσχετες με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μόνο 3 αφορούν σε αυτήν (κατανάλωση ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ),
– ο λογαριασμός ενός μέσου νοικοκυριού αυξάνεται κατά 30% – 35% με τις εν λόγω χρεώσεις (υπέρ τρίτων, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ),
– το κόστος προμήθειας, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνει ο κάθε καταναλωτής καλύπτει περίπου το 65% του συνολικού λογαριασμού του.
Τι έδειξε η έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ σε 16 ευρωπαϊκές χώρες
Από 16 Ευρωπαϊκές χώρες που έλεγξε η ΕΚΠΟΙΖΩ (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Λετονία, Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Λιθουνία, Σλοβακία, Πορτογαλία και Ιταλία και εκτός Ε.Ε. Αγγλία) διαπίστωσε ότι μόνο η Πορτογαλία έχει το ίδιο σύστημα με την Ελλάδα και εισπράττει τέλη για τον δήμο και την δημόσια τηλεόραση μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ιταλία εισπράττει μόνο το τέλος της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ οι υπόλοιπες 14 χώρες τα εισπράττουν, είτε απευθείας είτε μέσω εφορίας. Η Κύπρος και η Λιθουανία δεν επιβαρύνουν τους καταναλωτές με κάποιο κόστος για την δημόσια τηλεόραση.
Γιατί θέλουμε “Καθαρούς λογαριασμούς”
Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι θέλει οι καταναλωτές να μπορούν να διαβάζουν και να κατανοούν τους λογαριασμούς, να μπορούν να τους συγκρίνουν ώστε να μπορούν να αλλάζουν εύκολα προμηθευτή ενέργειας, να μπορούν να ελέγχουν την κατανάλωσή τους και να εξοικονομούν ενέργεια, για να μπορούν να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.
Τι πρέπει να γίνει
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Πολιτεία να ενεργήσει έτσι ώστε:
- Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος να είναι απλοί, κατανοητοί, φιλικοί, περιεκτικοί και διαφανείς.
- Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων να αποσχιστούν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
- Να συμβάλλει δυναμικά στην λειτουργία μιας ουσιαστικά ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, βασισμένης στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ προσκαλεί τους καταναλωτές, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους προμηθευτές ενέργειας, τις αρμόδιες Αρχές και υπουργεία να συνταχθούν με αυτή την πρωτοβουλία της, δηλώνοντας την συμφωνία ή διαφωνία τους με τα παραπάνω, στο ερωτηματολόγιο “Καθαροί Λογαριασμοί” που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων