Δημοσιεύθηκε από τη ΡΑΕ η επιστολή της Volterra, για τη δημόσια διαβούλευση της Αρχής επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης, όπως ισχύει, σχετικά με τα βήματα προσφορών για την Τεχνικά Ελάχιστη Παραγωγή. Η εταιρία-πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει μεταξύ των άλλων την αναδρομική ισχύ των ρυθμίσεων της αγοράς εξισορρόπησης.
Ακολουθεί η επιστολή της Volterra
Αξιότιμοι Κύριοι,
Ανταποκρινόμενη στην από 7.1.2021 Ανακοίνωση της Αρχής Σας για την εν θέματι Δημόσια Διαβούλευση, η Εταιρεία μας θα ήθελε να εκφράσει τη διαμαρτυρία της, καθώς παραμένει ακόμη άκαρπη η προηγούμενη σχετική από 17-31.12.2Ο2Ο Δημόσια Διαβούλευση, στην οποία η Εταιρεία μας είχε επίσης συ μμετάσχει δια της συνημμένης υπ’ αριθ. πρωτ. 2/200/16164 επιστολής της, και την οποία η Εταιρεία μας καλοπίστως είχε θεωρήσει ως μιας μορφής απόκριση, έστω έμμεση, στο υπ’ αριθ. πρωτ. 1/100Α/16Ο61/3.12.2Ο2Ο αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 1/100Α/16121/11.12.2Ο2Ο καταγγελία της κατά του Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ (επίσης συνημμένες).
Ακριβώς όπως η προηγούμενη, έτσι και η εν θέματι Διαβούλευση προβλέπει μέτρα ατελή, και η συμμετοχή της Εταιρείας μας σε αυτήν δεν συνιστά παραίτησή της από το αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων και την καταγγελία ανωτ. ούτε από οποιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση της, τόσο κατά του Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ όσο και καθ’ οιουδήποτε άλλου υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Σας, που τυχόν σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το αντικείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης, και για την άσκηση των οποίων επιφυλασσόμαστε.
Πρώτον, στην εισήγηση της ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεν υπάρχει καμία νύξη για ισχύ των μέτρων από της ενάρξεως της Αγοράς Εξισορρόπησης (1.11.2020). Αυτό είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά επείγον και ιδιαιτέρως βαρύνουσας σημασίας, καθώς αν αυτό δεν γίνει, δεν θα καταστεί εφικτό να αποκατασταθεί (έστω μερικώς) η σημαντικότατη ζημία που έχουν υποστεί και μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να υφίστανται, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεύτερον, και στην εν θέματι Ανακοίνωση αποσιωπάται η καίρια και κεφαλαιώδης ευθύνη του Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης. Οι στρεβλώσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης βρίσκουν έδαφος στα βαρύτατα σφάλματα, στις αμελείς πράξεις και παραλείψεις του Διαχειριστή. Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων με ισχύ από 1.11.2020, είναι και το ότι, σε διαφορετική περίπτωση, ο Διαχειριστής ΕΣΜΗΕ θα είναι πλήρως υπόλογος προς τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και υπεύθυνος για τις ζημιές που έχουν αυτοί υποστεί. Ζήτημα απαγορευμένης αναδρομικότητας της ρύθμισης δεν τίθεται.
Τούτων λεχθέντων, η Εταιρεία μας επιθυμεί να αναδείξει τα ακόλουθα ειδικότερα ζητήματα, εντός του πλαισίου και των σκοπών της εν θέματι Δημόσιας Διαβούλευσης:
Α. Η τροποποίηση, που εισηγείται η ΑΔΜΗΕ ΑΕ, με την εξαίρεση των ανωτέρω αναφερομένων σχετικά με την αναδρομικότητα της ισχύος των προτεινόμενων μέτρων, είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι περιορίζει τις δυνατότητες των Παραγωγών για χειραγώγηση της Αγοράς, κατά τον τρόπο που αναλύεται στη συνημμένη από 21.12.2020 επιστολή της Εταιρείας μας. Η τροποποίηση αυτή, ωστόσο, δεν αρκεί.
Β. Εν γένει, τα όρια των προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης και Ισχύος Εξισορρόπησης που τίθενται στην Αγορά Εξισορρόπησης διαφυλάσσουν την ομαλή λειτουργία της εν λόγω αγοράς και τη διατήρηση σε λογικά επίπεδα του κόστους εξισορρόπησης για τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, άρα και τους τελικούς καταναλωτές. Σε μία ολιγοπωλιακή αγορά, όπως η ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης, στην οποία προσφέρουν μόνο τέσσερις (4) φορείς, θα περίμενε κανείς να έχουν θεσπιστεί αυστηρά όρια τιμών των προσφορών, προς αποφυγή κατάχρησης της ισχύος που έχουν οι φορείς αυτοί στο να θέτουν κατά το δοκούν τις τιμές της αγοράς σε πολύ υψηλά επίπεδα για την ανοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης και σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την καθοδική Ενέργειας Εξισορρόπησης, προκειμένου να αποκομίζουν δυσθεώρητα κέρδη κι από τις δύο κατευθύνσεις ενεργοποίησης. Ωστόσο, η αρχική απόφαση του ΑΔΜΗΕ:
-δεν έλαβε καθόλου υπόψη το επίπεδο του ανταγωνισμού στην Αγορά Εξισορρόπησης κατά τον ορισμό των ορίων τιμών,
-και έτσι πρότεινε εξαιρετικά υψηλό όριο για την ανοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης και εξαιρετικά χαμηλό όριο για την καθοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης.
Αυτό συνιστά ένα μεγάλο ρυθμιστικό σφάλμα, το οποίο είχε τα αποτελέσματα που όλοι έχουμε παρακολουθήσει ήδη από την έναρξη της λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Το σφάλμα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε στην προηγούμενη Διαβούλευση, παρότι ήταν το κύρια αντικείμενό της( l), και δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την υπό διαβούλευση εισήγηση της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.
Μάλιστα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ευχερώς και με τον ορισμό ανώτατου λογιστικού ορίου την αμοιβή των υπηρεσιών εξισορρόπησης ανά κατηγορία προϊόντος. Ούτε αυτό έγινε.
Γ. Τέλος, και συμπληρωματικά προς τα ανωτ., είναι απορίας άξιον το πώς δεν έχει ακόμη εξεταστεί η αλλαγή του τρόπου ορισμού των τιμών, από “marginal pricing scheme” που ισχύει σήμερα σε “pay-ad-bid”, σύμφωνα με όσα αναλύουμε στη συνημμένη από 21.12.2020 επιστολή.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση επί των παραπάνω θεμάτων, και αναμένουμε τις άμεσες δράσεις σας προκειμένου να εκτιμήσουμε και να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων