Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη naftemporiki ο διευθύνων σύμβουλος του (ΕΧΕ) Α.Ε Γιώργος Ιωάννου, τόνισε τη σημασία ένταξης της Ελλάδας στην ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά Ηλεκτρισμού, αποτίμησε την δίμηνη λειτουργία του target model, ενώ ανέλυσε τα προβλήματα που αφορούν τις τιμές και σχολίασε τις κρατικές παρεμβάσεις.
Αποτίμηση
Παρά την πίεση της πανδημίας το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κατάφερε επιτυχώς να θέσει σε λειτουργία την Αγορά των Παραγωγών των Μάρτιο του 2020, έξι μήνες νωρίτερα δηλαδή από τον αρχικό σχεδιασμό. Η Αγορά της Επόμενης Ημέρας (DAM), η οποία αφορά και τον μεγαλύτερο όγκο διαπραγματεύσιμης ενέργειας, καθώς και η Ενδοημερήσια Αγορά (IDM), προσαρμόστηκαν στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο-Στόχο (target model) την 1η Νοεμβρίου. Η Αγορά Παραγώγων χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμπεδωθεί στη νοοτροπία των Συμμετεχόντων, σε σχέση με την DAM και την IDM που έχουν ‘’αγκαλιαστεί’’. Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε η αγορά αυτή να αποκτήσει τη δυναμική που της αρμόζει – ο Δεκέμβριος έδωσε ήδη κάποια σημάδια ζωντάνιας, τα οποία εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν στο επόμενο έτος.
Η πορεία εξέλιξης των στόχων του target model
Από την έναρξη της εφαρμογής του target model, κυβέρνηση και παράγοντες της αγοράς έθεσαν του εξής στόχους:
–Προώθηση του ανταγωνισμού
–Μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές
–Διαμόρφωση ενός διαφανούς πλαισίου για το κόστος της αγοράς
–Πιο ποιοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αποδοτικότερης χρήσης των διασυνδέσεων
–Βελτίωση της ρευστότητας των επιμέρους αγορών
–Διευρυμένη πρόσβαση σε οικονομικότερες πηγές ενέργειας
–Αυξημένη δυνατότητα συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων και εξαγωγών) ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Και φυσικά μείωση του κόστους της ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές (νοικοκυριά, βιομηχανία, επιχειρήσεις).
Ο κ. Ιωάννου τόνισε «Φυσικά, τα οφέλη αυτά δεν προκύπτουν αυτόματα, αλλά θα φανούν σταδιακά όσο περισσότερο εφαρμόζονται στην πράξη οι προβλέψεις του Μοντέλου Στόχου και η ελληνική αγορά προχωρά σε μια αποδοτικότερη και πιο ανταγωνιστική λειτουργία, στηρίζοντας ουσιαστικά τις θετικές πλευρές της παραγωγής, εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ζητούμενο είναι η εξομάλυνση της πορείας των τιμών σε όλα τα επίπεδα των συναλλαγών και η επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών τόσο για τη βιομηχανία όσο και τον απλό καθημερινό καταναλωτή»
Όρια στην Αγορά Εξισορρόπησης-Ευκαιρίες μη Καθετοποιημένων παικτών
Ο Γιώργος Ιωάννου ανέφερε πως όσο μεγαλύτερη είναι η ρευστότητα σε μια αγορά, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για ρυθμιστική παρέμβαση και πως για να φτάσει σε αυτό το σημείο η ΡΑΕ, σημαίνει πως η παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη μετά ενδελεχή έρευνα. Ξεκαθάρισε όμως πως η παρεμβάσεις αυτές, οφείλουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Σχετικά με τους μη καθετοποιημένους παίκτες και τις ενεργειακές κοινότητες, ο κ. Ιωάννου, σημείωσε χαρακτηριστικά «οι παραγωγοί και οι προμηθευτές διαθέτουν πραγματικά χρήσιμα εργαλεία, που, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, θα τους επιτρέψουν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν και, τελικά, να βελτιστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στο πλαίσιο της στρατηγικής της κάθε εταιρείας. Τα εργαλεία αυτά θα εμπλουτίζονται σταδιακά, περνώντας μέσα από φάσεις, καθώς η αγορά ωριμάζει και είναι έτοιμη να μεταβεί στο επόμενο στάδιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΕΧΕ θα συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να παρέχει τεχνολογίες αιχμής και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Συμμετέχοντες».
Συστήματα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας
Τα Συστήματα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του target model και φυσικά για την επίτευξη των στόχων του, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα δώσουν τη λύση στην στοχαστικότητα που χαρακτηρίζει την παραγωγή των ΑΠΕ αυξάνοντας τον βαθμό ενσωμάτωσης τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Ο ρόλος της αποθήκευσης αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως διαφαίνεται μέσα από την τάση για ενσωμάτωση και ευρεία διείσδυση της αποθήκευσης που προδιαγράφεται από το ΕΣΕΚ.
To «target model» του φυσικού αερίου
Για την λειτουργία της νέας πλατφόρμας εμπορίας φυσικού αερίου που σχεδιάζεται ο κ. Ιωάννου επεσήμανε «Στη σημερινή κατάσταση απουσιάζει μια οργανωμένη χονδρεμπορική αγορά για το φυσικό αέριο, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές βασίζονται κυρίως σε διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών. Το ΕΧΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ώστε εντός του 2021 να εκκινήσει τη λειτουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας συναλλαγών και να δημιουργήσει μια εύρωστη αγορά, όπου η τιμή φυσικού αερίου θα καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε ένα διαφανές περιβάλλον που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους. Τα νέα προϊόντα Φυσικού Αερίου θα είναι διαθέσιμα αρχικά στη Spot αγορά και στη συνέχεια θα εισαχθούν και στην αγορά παραγώγων. Τέλος, όλες οι συναλλαγές θα πλαισιώνονται από Φορείς Εκκαθάρισης, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην αγορά».
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων