Νέοι, μεγάλοι παίκτες του εξωτερικού εκφράζουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ΑΠΕ. Ενδεικτική της κινητικότητας, η πρόσφατη είσοδος της CeroGeneration αλλά και η απόλυτη «κυριαρχία» της Lightsource BP στον διαγωνισμό της ΡΑΕ τον περασμένο Μάιο.
Όπως έγινε γνωστό, τη δημιουργία κοινοπραξίας με στόχο την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα ανακοίνωσαν η CeroGeneration (Cero) και η Wattcrop.
Η Cero, εταιρεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Green Investment Group της Macquarie, ο οποίος επικεντρώνεται στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων, αιολικών πάρκων κι έχει επενδύσει περίπου 30 δισ. ευρώ σε «πράσινα» έργα, ενώ διαθέτει περισσότερα από 8 GW υπό ανάπτυξη και 150 έργα σε όλη την Ευρώπη. Η Wattcrop αντίστοιχα είναι ελληνική εταιρία που, ιδρύθηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτοντας έδρα στην Πτολεμαΐδα και το Λονδίνο.
Η Cero και η Wattcrop θα αναπτύξουν αρχικά το υπάρχον χαρτοφυλάκιο της Wattcrop, το οποίο ξεπερνάει τα 480MW έργων παραγωγής τα οποία βρίσκονται σε προκατασκευαστικό στάδιο. Η κοινοπραξία στοχεύει στην ανάπτυξη έργων τουλάχιστον 750 MW μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με κύριο στόχο την αξιοποίηση της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς PPAs (διμερή συμβόλαια) στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, η Lightsource BP, κορυφαία εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ στην Ευρώπη με συμμετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού της BP, κατοχύρωσε 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία τον Μάιο δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, «κλειδώνοντας» σε μία μέση τιμή των 38.5 € ανά MW. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν ένα μέρος από τα 640ΜW έργων που θα εξαγοράσει η Lightsource BP από την Kiefer TEK, κάτι που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και επενδυτές ηλιακής ενέργειας στη χώρα.
Μαζί με τα 140MW που κατοχυρώθηκαν στην πρόσφατη δημοπρασία, η Lightsource bp για τους επόμενους 24 μήνες, σχεδιάζει να εκτελέσει έργα ισχύος πάνω από 200MWp. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 160 εκατ. ευρώ η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας.
Έως το 2024 προγραμματίζονται 6 διαγωνισμοί που θα δώσουν συνολικά 2,1 GW ανανεώσιμης χωρητικότητας τη στιγμή που η χώρα έχει θέσει στόχο διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα που θα φτάνει το 67% έως το 2030. Υπολογίζεται ότι για έργα ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα υπεράκτια αιολικά θα διατεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επενδυτικό ενδιαφέρον και εμπλοκές στα έργα αποθήκευσης
Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον δείχνουν ευρωπαϊκοί όμιλοι και για έργα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ, αλλά το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε εμπλοκή στην ανάπτυξη τέτοιων έργων. Σημαντικές αντιδράσεις ήρθαν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συνδέσμους, που κατηγορούν το ΥΠΕΝ ότι με τις τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, παγώνει όλα τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Ειδικότερα, ο WindEurope, με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Τζάιλς Ντίκσον, δήλωσε ότι «οι αναδρομικές αλλαγές σε ήδη εγκεκριμένα έργα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πηγαίνουν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση ρισκάρει να επισκιάσει την επενδυτική ασφάλεια στην Ελλάδα, απειλώντας την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο SolarPower Europe στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της οποίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το σχέδιο νόμου που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαφάνεια του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς και θα δημιουργήσει επενδυτική αβεβαιότητα για τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης θα είναι καταλυτικής σημασίας αφενός για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, αφετέρου για την υποστήριξη της σταθερότητας του συστήματος και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
«Καταρχάς, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους σταθμούς αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ σε σύγκριση με τις αυτόνομες μπαταρίες και την αντλησιοταμίευση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, επιτρέπεται η ανάπτυξη αυτόνομων μπαταριών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης, καθώς τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία αδειοδότησής τους, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο δίκτυο και αποκτώντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα χρηματοδότησης από τα Ταμεία Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, η αποτροπή συμμετοχής των συστημάτων αποθήκευσης με ΑΠΕ στο στην αγορά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι μπαταρίες με ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποδοτικά στην παροχή ευελιξίας και υπηρεσιών συστήματος», σημειώνει η Βαλμπούργκα Χέμετμπέργκερ, διευθύνουσα σύμβουλος τoυ SolarPower Europe.
Και ο EASE (Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Αποθήκευση Ενέργειας), με ανοιχτή επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία του για το νομοσχέδιο.
«Μελετούμε ακόμη τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ωστόσο είναι πολύ απογοητευτικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παγώνει τις ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις και κάνει διάκριση ανάμεσα στα συστήματα αποθήκευσης με ΑΠΕ και στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης (standalone) και την αντλησιοταμίευση. Επιπρόσθετα, τίθεται σαφέστατα ενάντια στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, η οποία απορρέει από το Πακέτο Καθαρής Ενέργειας και περιλαμβάνεται στις γενικότερες αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι στιγμής», σημείωσε ο Πάτρικ Κλέρενς, Γενικός Γραμματέας του EASE.
Tέλος, στην επιστολή του ο EASE υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο στέλνει αρνητικά μηνύματα σε όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους για τη διαφανή λειτουργία της εγχώριας αγοράς.
BusinessDaily
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων