Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σύνθετο και πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ, το οποίο περιλαμβάνει δημιουργία νέων δεξαμενών, αναδιάταξη και εμπλουτισμό του δικτύου, ανακατασκευή αγωγών, δημιουργία νέων διυλιστηρίων νερού, αλλά και την πλήρη αναδιαμόρφωση του κτηρίου επί της Εγνατίας που από το 2023 θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.
Συνολικά, το μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) φτάνει στα 98 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να έχουν «κλειδώσει» με συμβάσεις, ενώ άλλα μένουν να συμφωνηθούν μέσα στους επόμενους μήνες αλλά και το 2022.
Πολλά από τα έργα που υλοποιεί – ή θα υλοποιήσει η εταιρεία, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Άγις Παπαδόπουλος, «στόχος της εταιρείας είναι μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια να μπορεί να παρέχει διπλάσια ποσότητα νερού συγκριτικά με σήμερα. Για το λόγο αυτό γίνονται μια σειρά από έργα, όπως νέες δεξαμενές αποθήκευσης, βιολογικοί καθαρισμοί και πολλά άλλα. Δρομολογούμε τη δημιουργία δύο μεγάλων δεξαμενών, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε νερό και η πόλη να μην ξεμένει ποτέ. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να εντάξουμε αυτό το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Η ΕΥΑΘ δρομολογεί και δύο μεγάλα έργα βιολογικού καθαρισμού, που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, ούτε έχουν δημοπρατηθεί.
Επίσης, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα τεράστιο στοίχημα για την ΕΥΑΘ τα επόμενα χρόνια είναι η αντικατάσταση των 500 χιλ. υδρομετρητών όλης της πόλης, ένα κολοσσιαίο έργο που θα αλλάξει επίπεδο στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Για τα μισά υδρόμετρα, ήτοι για τα πρώτα 250.000, ο διαγωνισμός θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2022.
«Υπάρχουν δήμοι και περιοχές που ακόμη δεν έχουν νερό», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «ή έχουν κακής ποιότητας νερό. Μια από αυτές είναι τα Μάλγαρα. Όλες αυτές τις περιοχές στοχεύει η ΕΥΑΘ να τις εντάξει στο δίκτυό της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ανάγκες επέκτασης δικτύου και υποδομών».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ σημειώνει πως τα λύματα ολόκληρων περιοχών θα ενταχθούν στο σύστημα της ΕΥΑΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πέρυσι η ΕΥΑΘ ενέταξε στο αποχετευτικό δίκτυό της το Αεροδρόμιο Μακεδονία, το οποίο έως τότε διαχειριζόταν διαφορετικά τα λύματα. Ένα τεράστιο έργο με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα.
Στην περιοχή του Δενδροποτάμου δρομολογείται μεγάλη επένδυση 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία διυλιστηρίου νερού, ενώ το προσεχές φθινόπωρο θα οριστεί ο ανάδοχος.
Η εν λειτουργία επισκευή του αγωγού της Αραβησσού
Παράλληλα, ένα έργο – πρόκληση για την ΕΥΑΘ είναι η εν λειτουργία επισκευή και συντήρηση του αγωγού Αραβησσού, που είναι και η κύρια πηγή υδροδότησης όλης της Θεσσαλονίκης. Οι πηγές του Αραβησσού βρίσκονται στο όρος Πάικο, στον νομό Πέλλας. Ο αγωγός της Αραβησσού υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη για σαράντα έτη με συνεχή, 24ωρη λειτουργία. Όλες αυτές τις δεκαετίες δεν είχε συντηρηθεί, οπότε τμήματα αυτού προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη.
Τα έργα επισκευής και συντήρησης έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο και συνεχίζονται, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία του αγωγού, κάτι που δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για τους μηχανικούς.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες ενίσχυσης και επισκευής του αγωγού σε μήκος 600 περίπου μέτρων, όπου και έχουν διαπιστωθεί σοβαρές οξειδώσεις των οπλισμών. Οι εργασίες αφορούν σε τμήμα του αγωγού εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει παρουσιάσει τις περισσότερες αστοχίες και διαβρώσεις.
«Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μπορούμε πια να πούμε ότι έχουμε ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης μας», τονίζει ο κ. Άγις Παπαδόπουλος.
Ο υδαταγωγός, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1975-1978, μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου και από εκεί στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης. Είναι αγωγός από οπλισμένο σκυρόδεμα, με εσωτερική διάμετρο 1,65 μ. και συνολικό μήκος περίπου 56 χλμ. (στη θέση της επέμβασης βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των 3 μ.). Μεταφέρει σήμερα 80.000 – 110.000 κ.μ. νερό την ημέρα, το 30%-40% δηλαδή της συνολικής ημερήσιας ποσότητας νερού που χρειάζεται το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, καθώς το υπόλοιπο της παροχής εξασφαλίζεται από τον Αλιάκμονα μετά από επεξεργασία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.
Το νέο εμβληματικό «πράσινο» κτίριο της ΕΥΑΘ
Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν και οι εργασίες αναβάθμισης του ιστορικού κτιρίου διοίκησης της ΕΥΑΘ στην Εγνατίας 127, ύστερα από την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εργοληπτική εταιρεία που ανέλαβε το Project, τη Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 3,76 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης, 28 μήνες από σήμερα.
Φιλοδοξία της ΕΥΑΘ είναι το νέο αναμορφωμένο κτίριο να είναι το πλέον «πράσινο» κτίριο γραφείων σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς θα έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ όλη η ενέργεια και τη λειτουργία του θα πηγάζει από ΑΠΕ.
Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «θα συνδυάζει υψηλές ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιδόσεις με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος. Θα είναι ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ενεργειακή κλάση Α+), με LED φωτισμούς, πρόνοιες για ΑμΕΑ, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού κι ελέγχου, ενώ θα μπορεί να στεγάσει περί τους 100 εργαζόμενους. Στόχος είναι να γίνει ένα κτίριο- πρότυπο για την περιοχή». Σύμφωνα με τον κ. Άγι Παπαδόπουλο, σήμερα η ΕΥΑΘ απασχολεί 340 άτομα μόνιμο προσωπικό.
BusinessDaily
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων