Αποτελεί σύμβολο του νέου οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας και της προσέγγισης των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Μια έκταση με 147 χρόνια ιστορίας( το παλιό συγκρότημα εργοστασίων της ΠΥΡΚΑΛ), αναμένεται να αξιοποιηθεί και να παραδοθεί προς χρήση σε εργαζόμενους και σε απλούς πολίτες, στο τέλος της πενταετίας. Το πάρκο που θα δημιουργηθεί θα ονομάζεται «Ανδρέας Λεντάκης». Εν ολίγοις, τα σημαντικότατα οφέλη αυτής της αξιοποίησης είναι: η απομάκρυνση των επικίνδυνων δραστηριοτήτων από́ τις κατοικημένες περιοχές, η εξυγίανση της επιφάνειας του ακίνητου από́ τις ρυπογόνες ουσίες, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, η μείωση του ενεργειακού́ αποτυπώματος, η συνδρομή́ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η αστική́ ανάπλαση, η αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθηνάς, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας, η αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων λειτουργών και τέλος, η δημιουργία μεγάλης ενότητας αειφόρων κτηρίων Δημόσιας Διοίκησης.
Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του έργου στη πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και στη προσέγγιση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς ο αειφορικός του σχεδιασμός δημιουργεί ένα πνεύμονα πρασίνου μέσα στη πρωτεύουσα. Ως εκ τούτου, συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα. Με γνώμονα ότι η ελληνική πρωτεύουσα, μαζί με το Μιλάνο, είναι δύο πόλεις της ΕΕ με εξαιρετικά υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση αυτής (υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των ρύπων οξειδίου του αζώτου προέρχονται από τα οχήματα και τις μεταφορές).
Ο οικιστικός ιστός αναβαθμίζεται με το θυλάκα πρασίνου γιατί 80 στρέμματα της έκτασης μετατρέπονται σε πάρκο. Οι πολίτες θα απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο άμεσο μέλλον, καθώς θα δημιουργηθεί περισσότερο πράσινο και ήπιες εγκαταστάσεις αναψυχής.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι: «Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκα και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού».
Περαιτέρω, αρκετά κτίσματα θα καθαιρεθούν και στη θέση τους θα δημιουργηθούν σύγχρονα βιοκλιματικά κτήρια. Αυτό συνεπάγεται σαφώς τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων και των εκπομπών ρύπων. Ακόμη, μια εκ των σημαντικότερων παρεμβάσεων εντός του «πράσινου» αυτού πάρκου, η οποία σχετίζεται με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας, είναι η χρήση ενέργειας από́ τις ΑΠΕ. Επομένως, καθίσταται έτσι δυνατή η σπουδαία μείωση του ενεργειακού́ αποτυπώματος.
Τέλος, τα έξυπνα ενεργειακά́ συστήματα θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας (σε αυτά περιλαμβάνονται οι ευφυείς μετρητές κατανάλωσης ενέργειας και οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας). Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έκταση θα δημιουργηθεί ένα «κυβερνητικό πάρκο» (μέχρι το 2026 θα μεταφερθούν 9 υπουργεία από το κέντρο της πόλης), θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης αλλά επιπροσθέτως, θα εξοικονομηθεί 1 δις από τη μεταφορά των 9 υπουργείων.
Πάνω σε αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι:
«Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος, στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα, μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας» και «Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους».
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων