Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού συμπληρώνει 12 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας. Πρωτοπορία και με την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών.
Από το 2009 όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της μέχρι σήμερα, η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), έχει επιτύχει τη συλλογή και ανακύκλωση συνολικά 13.500 τόνων αποβλήτων μέσω των 8.406 σημείων συλλογής στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Πέρυσι μάλιστα ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και πραγματοποιήθηκε επέκταση της δραστηριότητας αναλαμβάνοντας παράλληλα μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις έναντι της ανακύκλωσης στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης για όλα τα είδη Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, όπως λευκές συσκευές, οθόνες, προϊόντα τεχνολογίας, λαμπτήρες, φωτιστικά, μικροσυσκευές, φωτοβολταϊκά πλαίσια κλπ., χωρίς καμία εξαίρεση.
12 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας
Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2005, με την εγγραφή των πρώτων 52 υπόχρεων παραγωγών (ιδρυτικών μελών) στο σύστημα. Παράλληλα δημιουργήθηκε δίκτυο σημείων συλλογής αρχικά σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό, δημόσιους οργανισμούς, κλπ., ενώ ακολούθησε η έγκριση λειτουργίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο του 2009 ως προς τη διαχείριση αποβλήτων των κατηγοριών, φωτιστικών και λαμπτήρων.
Τον Ιούνιο του 2012 επεκτάθηκε η δραστηριότητα του Συστήματος, ως προς τη διαχείριση αποβλήτων μικροσυσκευών, για συνολικά 9 κατηγορίες, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσχώρηση ακόμα περισσοτέρων υπόχρεων παραγωγών και την ανάπτυξη του δικτύου σημείων συλλογής. Η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. το 2020 επέκτεινε τη δραστηριότητά της αναλαμβάνοντας παράλληλα μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις έναντι της ανακύκλωσης στην ελληνική αγορά.
Στόχοι
Η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού έχει ως στόχο να συμβάλλει ενεργά:
– Στην προστασία, εξοικονόμηση & βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών πόρων
– Στην ορθή διαχείριση αποβλήτων και τη μείωση του όγκου απορριμμάτων
– Στην ενημέρωση & ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και των καταναλωτών για τον τρόπο και τα οφέλη της ανακύκλωσης
– Στην εφαρμογή της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη διαχείριση, συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση των ΑΗΗΕ για την επίτευξη των Εθνικών Στόχων
– Στην εν γένει αναβάθμιση ζωής των πολιτών.
Δράσεις
Για την επίτευξη των στόχων της, η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. έχει αναπτύξει δίκτυο συλλογής Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού μέσω 8.406 σημείων συλλογής και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με την πληθυσμιακή πυκνότητα, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι χρήστες και ιδιαίτερα οι οικιακοί και να γίνει πιο εύκολη η απόρριψη των οικιακών αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι η γεωγραφική κάλυψη και η τοποθέτηση κάδων συλλογής ΑΗΗΕ σε όλα τα σημεία, νομούς και Περιφέρειες της επικράτειας, εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών στα σημεία συλλογής, και εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Ενδεικτικό της επιτυχίας του συστήματος είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ΣΣΕΔ έχουν συλλεχθεί συνολικά 13.500 τόνοι αποβλήτων.
Παράλληλα με τη συλλογή και ανακύκλωση ΑΗΗΕ η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. υλοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δράσεις προώθησης και ευαισθητοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα η ενημέρωση στα σχολεία γίνεται οργανωμένα και προγραμματισμένα τόσο στην Αττική όσο και στην Επαρχία, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ενημερώσεις σε περίπου 738 σχολεία σε όλη την Ελλάδα ενώ προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη των σχολικών ενημερωτικών δράσεων το επόμενο διάστημα.
Στόχος των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μικρών ηλικιακά κοινωνικών ομάδων είναι να αναπτυχθεί το αίσθημα ευθύνης και η γνώση σχετικά με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος από τα πρώτα παιδικά βήματα και ερεθίσματα. Στη βάση αυτής της δράσεως το ΣΣΕΔ έχει διευρύνει τον τρόπο, τις μεθόδους και τα μέσα διοχέτευσης του κοινωνικού μηνύματος στα παιδιά εμπλουτίζοντας τις παρουσιάσεις με διαδραστικά σκετς και θεατρικά δρώμενα με υλικό γραμμένο και διατυπωμένο μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού, έτσι ώστε το μήνυμα να είναι εύληπτο και ελκυστικό για τα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες και καταναλωτές.
Παράλληλα η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. σχεδιάζει νέα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης ΑΗΗΕ, καθώς και δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας με στόχο την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση των ΑΗΗΕ και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Η δραστηριότητα του Συστήματος αναπτύσσεται Πανελλαδικά, τόσο στην Ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.
Φωτοβολταϊκά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε αποτελεί το μοναδικό Σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο έχει αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης των Φωτοβολταϊκών Πλαισίων στη χώρα μας.
Μάλιστα τον περασμένο Μάιο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συλλογή και παρελήφθησαν για ανακύκλωση 36 τόνοι αποβλήτων Φωτοβολταϊκών πλαισίων, που προέκυψαν από την αποξήλωση Φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύς περίπου 0,5 Megawatt, στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας. Κατά την παραλαβή των αποβλήτων ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, από τη νομοθεσία, διαδικασίες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη επεξεργασία τους και εν γένει ανακύκλωσή τους.
Η θεαματική μείωση του κόστους των Φωτοβολταϊκών πλαισίων την τελευταία δεκαετία, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας ανά Φωτοβολταϊκό πλαίσιο, ωθεί τους επενδυτές να προβαίνουν σε αντικατάσταση των παλαιών Φωτοβολταϊκών πλαισίων σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που υπολογίστηκε στις αρχικές μελέτες για την διάρκεια ζωής τους.
Υπόχρεοι Παραγωγοί
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με το νόμο, οι Υπόχρεοι Παραγωγοί που οφείλουν να συμμετέχουν σε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Ε.Δ.) καθώς και να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.) είναι εκείνοι που κατασκευάζουν ή/και εισάγουν προϊόντα Ηλεκτρικού Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού.
Το ΣΣΕΔ επιδιώκει την αύξηση συμμετοχής των συμβεβλημένων υπόχρεων μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των υπόχρεων ως προς τα οφέλη και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους. Παράλληλα η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Παραγωγού (Ε.Μ.ΠΑ.) αποτελεί μια ακόμη θετική εξέλιξη που βοηθά στην καλύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων παραγωγών γεγονός που αποδεικνύεται και από την συνεχή αύξηση των εγγεγραμμένων στο ΣΣΕΔ.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων