Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΙΤΑΝ: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα

Συνεχίζοντας τη διαχρονική επικοινωνία οικονομικών και μη-οικονομικών επιδόσεων, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, μοιράζεται και αυτή την Έκθεση, η οποία εστιάζει στις δραστηριότητες του Τιτάνα στην Ελλάδα.

 

To 2020 ήταν μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις. Αναλογιζόμενοι, όμως, τα όσα επιτύχαμε υπερβαίνοντας τις δυσκολίες, είμαστε υπερήφανοι. Αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας, θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων μας: λάβαμε μέτρα για τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες εργασίας, διαθέσαμε ψηφιακά εργαλεία και εξοπλισμό για να διευκολύνουμε την τηλεργασία, παρείχαμε πρόσβαση σε πλήρη και επικαιροποιημένη πληροφόρηση, καθώς και καθοδήγηση και υποστήριξη από ειδικούς. Παράλληλα, στηρίξαμε τις κοινότητες γύρω από τις μονάδες μας, συμμετείχαμε στις προσπάθειες μετριασμού των υγειονομικών επιπτώσεων στην κοινωνία στηρίζοντας τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους ενώ διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας, υποστηρίζοντας τους συνεργάτες και τους πελάτες μας.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η κατασκευαστική δραστηριότητα αποδείχθηκε ανθεκτική στις περισσότερες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, γεγονός που οδήγησε σε βελτιωμένες επιδόσεις για τον Τομέα Ελλάδας. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από τις υψηλότερες εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, τις καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις που οφείλονται στην εφαρμογή καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών, τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων και την σημαντική αύξηση χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το 2020 παρουσίασε αύξηση ύψους 0,7% και διαμορφώθηκε σε €246,6 εκατ. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά €5,3 εκατ. και διαμορφώθηκαν σε €17,2 εκατ.

Η σημαντική αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά οφείλεται, κυρίως. στην έντονη δραστηριότητα σε δημόσια έργα και σε περιφερειακά έργα υποδομής. Σε συνέχεια της θετικής τάσης που διαμορφώθηκε το προηγούμενο έτος, οι κατασκευές κατοικιών παρέμειναν σε ανοδική πορεία, όπως επίσης και η ευρύτερη αγορά ακινήτων και τα έργα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η τουριστική δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε με τον ίδιο έντονο ρυθμό που είχε το 2019 με επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις, παρουσίασε επιβράδυνση όταν ο κλάδος υπέστη ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι ΗΠΑ εξακολούθησαν να παίζουν σημαντικό ρόλο παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ οι σταθμοί εισαγωγής και διανομής τσιμέντου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία και στη Γαλλία συνέχισαν να υποστηρίζουν τις δραστηριότητές μας, ακολουθώντας τις τάσεις των περιφερειακών αγορών τους. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές κλίνκερ μειώθηκαν λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας που προέκυψε από το κόστος των εκπομπών CO2 . Συνολικά, οι εξαγωγές σημείωσαν μικρή πτώση το 2020, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ είχε αρνητική επίδραση στην κερδοφορία τους.

Tη χρονιά που πέρασε, πετύχαμε μια σημαντική βελτίωση στον Δείκτη Συχνότητας Ατυχημάτων που Οδήγησαν σε Απώλεια Χρόνου Εργασίας (LTIFR), ο οποίος διαμορφώθηκε κάτω από το 1 για τους εργαζομένους και τους εργολάβους συνδυαστικά. Οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα έλαβαν πιστοποίηση ISO 45001, η οποία αποτυπώνει τη δέσμευσή μας στη βελτίωση των επιδόσεών μας σε θέματα ασφάλειας.

Παραμείναμε προσηλωμένοι στους βασικούς στρατηγικούς στόχους μας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός μας. Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στις δραστηριότητές μας συνεχίστηκε με αυξημένο ρυθμό και αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των έργων στα οποία εφαρμόζονται για βελτίωση της παραγωγικότητας των μονάδων μας.

Για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την περαιτέρω αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, εξασφαλίσαμε άδεια και για άλλες ροές εναλλακτικών καυσίμων για το εργοστάσιο Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη ενώ ξεκινήσαμε τις πρόδρομες εργασίες για σημαντική επένδυση στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιο Καμαρίου Βοιωτίας.

Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το 2021. Εκτιμάται ότι η έναρξη έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας που έχουν ολοκληρώσει τα στάδια ανάθεσης και υπογραφής των συμβάσεων, καθώς επίσης ιδιωτικές επενδύσεις και η κατασκευή κατοικιών, θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση.

Oι άριστες επιδόσεις του 2020 δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν δίχως τη συνεισφορά, αφοσίωση και επαγγελματισμό των ανθρώπων μας, που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό – τους ευχαριστώ ειλικρινά για τη συνεχή προσπάθεια. Ευχαριστώ, επίσης, όλους εσάς, πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες, γείτονες, συμ-μετόχους για την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά.

 

Αναλυτικά η έκθεση εδώ 

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το Ά Εξάμηνο και το ΄Β Τρίμηνο του 2021 δημοσίευσε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: Αύξηση του κύκλου...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

O Όμιλος TITAΝ είναι μία από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi),...

Uncategorized

Η ετήσια έκθεση της BP αποκαλύπτει την έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την περίοδο της  πανδημίας που συνέπεσε με τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου....

Uncategorized

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν σ’ όλη σχεδόν την Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης για...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook