Τι είναι ο «οικολογικός» πληθωρισμός και γιατί μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις ΑΠΕ

H συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς ΑΠΕ από τα 881 δισ. δολάρια το 2020, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030 σε σχεδόν 2 τρισ. δολάρια.

Αντιμέτωπες με τον «οικολογικό» πληθωρισμό θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κάτι που θα επιβαρύνει το κόστος για την κατασκευή έργων για πράσινη ενέργεια. Ωστόσο η επιβάρυνση αυτή θα αντισταθμιστεί από την καλύτερη πρόσβαση στην χρηματοδότηση και τις οικονομίες κλίμακας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με τον όρο «οικολογικό» πληθωρισμό περιγράφεται η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων που χρησιμοποιούνται στη κατασκευή ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια του Reuters Global Markets Forum την περασμένη εβδομάδα, σύμβουλοι σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επενδυτές επισήμαναν ότι το αυξανόμενο κόστος και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία καθυστερούν την παράδοση εμπορευμάτων και πρώτων υλών που χρειάζονται για την κατασκευή πράσινων έργων, δεν θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα της καθαρής ενέργειας.

Τα γενικά έξοδα όπως τα τέλη για τη χορήγηση αδειών, το κόστος εργασίας για τις εγκαταστάσεις και το κόστος προσέλκυσης πελατών, θα μειωθούν με τις οικονομίες κλίμακας.

Το συνολικό κόστος για τον κλάδο θα έχει πτωτική τάση, καθώς τα εμπόδια για την ανάπτυξή του περιορίζονται, όπως τόνισε ο Χάρι Μπόιντ Κάρπεντερ, διευθύνων σύμβουλος για την πράσινη οικονομία και την κλιματική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ο Βάιμπχαβ Τσατουρβέντι, συνεργάτης στο Συμβούλιο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού (CEEW), βλέπει τον «οικολογικό πληθωρισμό» ή το κόστος που σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση ως ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. «Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξάνονται παντού στον κόσμο», όπως τονίζει.

Οι τιμές των μετάλλων όπως ο κασσίτερος, το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο, καταγράφουν κέρδη από την αρχή του έτους από 20% έως 91%. Ωστόσο, ο Τσατουρβέντι θεωρεί ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης θα λειτουργήσει ως μόχλευση για την αντιμετώπιση της αύξησης των δαπανών.

Η εταιρεία ερευνών, Allied Market Research, αναμένει ότι συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς ΑΠΕ από τα 881 δισ. δολάρια το 2020, να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030 σε σχεδόν 2 τρισ. δολάρια.

Ο Γκάουρι Σίνγκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), υποστηρίζει ότι παρά τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης βοήθησε στην παραγωγή ρεκόρ 260 gigawatts ενέργειας από ΑΠΕπέρυσι. «Δεν υπάρχει φθηνό χρήμα για οτιδήποτε αποτελεί κίνδυνο για το κλίμα, την ίδια ώρα που οι συνθήκες στις αγορές ΑΠΕ βελτιώνονται», σύμφωνα με τον Σινγκ.

Πηγή- Αναδημοσίευση: moneyreview.gr και Reuters

energyfeed.gr

Recent Posts

Οι τρόποι που μπορεί ένα νοικοκυριό να πετύχει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

Αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους  ένα νοικοκυριό μπορεί να πετύχει την πολυπόθητη μείωση της ενεργειακής…

4 mins ago

Ισραήλ και Ιορδανία θα συνεργαστούν ανταλλάσσοντας ηλιακή ενέργεια με νερό

Το έργο προβλέπει την παραγωγή από την Ιορδανία συνολικά 600 μεγαβάτ παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας…

17 mins ago

Σκρέκας: Οφείλουμε να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση

«Με τον τρόπο αυτόν, θα μειώσουμε σε σταθερή βάση το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και…

37 mins ago

Το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο δρομολογήθηκε στη Νορβηγία

Μηδενικές εκπομπές και, σύντομα, μηδενικό πλήρωμα: Tο πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτόνομο φορτηγό πλοίο στον κόσμο…

50 mins ago

Σταϊκούρας: Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην προώθηση κλιματικά υπεύθυνης οικονομικής διακυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα χρηματοοικονομικά και την αειφόρο ανάπτυξη κατά την…

59 mins ago

4+1 προτάσεις για μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη

Της Δρος Μαρίας Μποζούδη Senior Advisorτου Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ…

1 hour ago