Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Πηγή φωτογραφίας: ΑΔΜΗΕ

Στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης- Νάξου

Πρόκειται για ένα από τα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

H διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μαζί με τους εκπροσώπους των αναδόχων του έργου θεμελίωσαν τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης.

«Με το έργο αυτό, η τάση είναι στα 150 kilowolt, σταθεροποιείται. Δεν θα έχουμε πια βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές και δεν θα ξαναζήσει η Σαντορίνη τα προβλήματα που έζησε το 2013. Οι καταστηματάρχες, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ήσυχες. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα έχουμε ασφάλεια και πολύ υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Η διασύνδεση Σαντορίνης- Νάξου, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2023. Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο της Σαντορίνης καθιστούν το έργο ιδιαίτερα περίπλοκο και για αυτό θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Με το έργο αυτό ο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Μέχρι το 2024 είναι προγραμματισμένο διασυνδεθούν επίσης η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων

«Στο συγκεκριμένο έργο συνολικής αξίας 105 εκατομμύριων, ως ταμείο ανάκαμψης χρηματοδοτούμε περίπου 43 εκατομμύρια. Kαι συνολικά στη διασύνδεση των Κυκλάδων το ταμείο ανάκαμψης συνεισφέρει 160 εκατομμύρια συντελώντας ουσιαστικά σε ένα παρά πολύ σημαντικό περιβαλλοντολογικό και ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Νίκος Μαντζούφας, επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το έργο ωφελεί τους ίδιους τους καταναλωτές, και το περιβάλλον, αφού η διασύνδεσή της Σαντορίνης με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσει το νησί έναν τόπο με σταθερή και φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση.

ΑΔΜΗΕ

 

«Σήμερα η Σαντορίνη αλλάζει, σήμερα η Σαντορίνη αγαπάει και προστατεύει το περιβάλλον της. Πλέον, υπάρχει ασφάλεια, η επιχειρηματική ασφάλεια που απαιτείται. Όλοι οι πολίτες και οι δημότες της Σαντορίνης, όλοι οι οικογενειάρχες πλέον θα έχουν μια σταθερότητα στην τάση τους ρεύματος και δεν θα έχουμε πια διακοπές ρεύματος», υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων

Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο της Σαντορίνης καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης- Νάξου ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, για το οποίο θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις.

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, παρουσίασε τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις κατασκευαστικές προκλήσεις που παρουσιάζει το έργο, το οποίο, όπως είπε, θα καλύψει το 60% του συνολικού φορτίου της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.

Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (Static VAR Compensator – SVC) με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

Η Δ’ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 355 χλμ. και υπόγεια καλώδια 150 kV συνολικού μήκους 20,36 χλμ.

«Τα τρία τελευταία καλοκαίρια και εν μέσω πανδημίας το νησί έχει υποδεχθεί περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Ακόμη και μια σύντομη διακοπή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Το έργο αυτό διασφαλίζει την σταθερή και αξιόπιστη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου στο νησί», μεταδίδει ο απεσταλμένος του Euronews στην Σαντορίνη, Απόστολος Στάικος.

Πηγή: Euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Το πρώτο πράγμα, που θέλω να πω, είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει πλέον επιστρέψει. Όπως γνωρίζετε, διήλθαμε μία επώδυνη οικονομική κρίση προ...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έργα που στοχεύουν στην πλήρη αναβάθμιση του ιστορικού Κήπου της πόλης, συνολικής έκτασης 154 στρεμμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηναίων. Ο συνολικός...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στους δήμους ή και σε ιδιωτικούς φορείς, τους οποίους αυτοί θα ορίσουν θα μπορεί να ανατίθεται για διάστημα έως και 50 ετών η επισκευή,...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια καινοτόμο ερευνητική πρόταση καταθέτουν για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δήμος Πύργου και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook